Annons:

Rutinerad politiker ersätter Käll:

Peter Karlsson (C) blir nytt förstanamn. Här tillsammans med valberedningens ordförande Leif Larsson. Foto: Simon Henriksson

Rutinerad politiker ersätter Käll: "Måste ifrågasätta allt annat"

Han har varit engagerad i Vimmerbypolitiken sedan 1996. Nu är Peter Karlsson redo att leda Centerpartiet och siktar på att bli kommunstyrelsens ordförande efter valet om två och ett halvt år.
– Nu är jag sugen och jag känner mig taggad för det här, säger han. 

Annons:

Han har varit engagerad i Centerpartiet i kommunen i många år. Han har tidigare inte verkat redo att ta den allra tyngsta posten, men när 70-årige Jacob Käll nu går i pension blir det så. 

På en pressträff under måndagen presenterades nämligen Peter Karlsson (C) som partiets nya toppnamn av valberedningens ordförande Leif Larsson. Han kommer nu, efter att alla formella val gjorts, blir vice ordförande i kommunstyrelsen och avsikten är också att han ska vara Centerpartiets kommunalrådskandidat i valet 2026.

– Jag är hedrad över förfrågan. Än så länge är det bara valberedningens förslag, men blir jag vald så blir det ett stort förtroende jag får axla från Jacob Käll. Jag tycker att vi har något stort på gång inom Centerpartiet och det är många nya som träder fram mer och mer. Jag har också suttit länge inom barn- och utbildningsnämnden och det blir bra med någon annans ögon i BUN. Visst hade jag önskat att kommunens ekonomi var bättre när jag tillträder, men jag anser att Vimmerby har betydligt bättre förutsättningar än många andra. Jag ser många möjligheter men det finns också utmaningar. Vi behöver se över all verksamhet och vad det är kommunen ska göra, säger Peter Karlsson om sitt nya uppdrag.

Tidigare har du inte verkat så sugen på den här rollen. Är du genuint sugen nu eller har du blivit påtvingad rollen?

– Nu är jag sugen. Nu känner jag att det är läge och jag känner mig taggad för det här. Det blir en utmaning, men det har löst sig på hemmaplan och jag har möjlighet att ta större uppdrag. 

"Ska kunna vända det"

Han har diskuterat med sin familj, men var snabb att tacka ja när den officiella frågan kom.

– Omständigheterna gör att det passar och det är ett bra gäng i Centerpartiet. Jag känner att det ska bli kul att leda gruppen och se vad det kan leda till. Det finns många bra idéer och vi har möjligheter i den här kommunen som går att utveckla. Nu funkar det också privat och jag känner ett stort förtroende i partiet. 

Partiet har några turbulenta år bakom sig och gjorde ett väldigt svagt val senast. Hur ser du på utmaningen att vända den trenden?

– Jag tycker det känns positivt och tror att vi ska kunna vända det. Det är nya vindar som blåser och det finns mycket idéer. Det är mycket folk som vill engagera sig, så jag tror att det kan bli.

Hur ska ni få det förtroendet tillbaka?

– Vi behöver visa att vi kan ta ansvar för och hitta lösningar för kommunen och hur den ska fungera framöver. Det är något vi får titta på. Ekonomin är den stora utmaningen. 

Viktigast: Få ordning på ekonomin

Peter Karlsson kommer nu att arbeta nära både Helen Nilsson (S) och Lars Johansson (V) i det rödgröna samarbetet.

– Jag känner gott förtroende för att kunna hitta lösningar i det samarbetet. Jag har alltid verkat för att nämnden ska vara enig och är duktig på att lyssna in. Jag har inte svårt att ändra mig om det är för kommunens bästa och vill gärna se breda överenskommelser. Det ska bli intressant att jobba mer med övergripande fårgor och Vimmerby kommun har betydligt bättre förutsättningar än många andra. Vi har duktiga företagare, inte minst turistföretagare, och ett väldigt starkt föreningsliv. Det hoppas jag kunna dra nytta av. 

Att få ordning på den krisande ekonomin står överst på hans lista.

– Vilka verksamheter ska vi hålla på med? Vård, skola och omsorg är vårt huvuduppdrag. Allt annat måste ifrågasättas. Är det här en kommunal uppgift eller kan andra göra det bättre?

Det roligaste med sitt nya uppdrag blir att komma ut och träffa mer folk, säger han.

– Att få höra idéer, träffa företagare och ta de samtalen ser jag fram emot mest. 

Du har varit skolpolitiker länge. Hur känns det att lämna barn- och utbildningsnämnden?

– Det känns vemodigt. Jag har haft en jättebra tid där och det är frågor jag brinner för, men jag känner också att jag vänt och vridit på alla stenar. Nu kan någon med andra ögon titta på de här frågorna. 

Gjorde ett katastrofval

Centerpartiet, som i princip alltid har styrt den här kommunen, gjorde ett katastrofval 2022. Det var det historiskt sämsta för partiet som nästan tappade hälften av sina väljare. Den här mandatperioden har man endast åtta mandat i fullmäktige, men lyckades klamra sig fast vid makten genom samarbetet med S och V. 

– Vi får diskutera målsättningar längre fram, men för mig är det att bli ett större parti igen, få makt och få kommunalrådsposten. Det måstel vara målet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt