Annons:

Trots åtgärderna – nästan 300 nyanlända till Hultsfred

Hultsfreds kommun har tagit emot nästan 300 nyanlända i år – trots flera åtgärder. Foto: Hultsfreds kommun

Trots åtgärderna – nästan 300 nyanlända till Hultsfred

Trots att ingen nyanländ anvisas till Hultsfreds kommun fortsätter flyktingmottagningen att vara mycket hög i kommunen. Bara under årets nio första månader har 293 nyanlända kommit till kommunen.

Annons:

I många år har Hultsfreds kommun varit en av de kommuner i landet som tagit emot flest nyanlända. På grund av det höga trycket har ingen nyanländ placerats i kommunen i enlighet med den relativt nyinstiftade bosättningslagen.

I slutet av 2016 införde Hultsfreds kommun även ett flyktingstopp – och vägrade låta nyanlända få den hjälp socialtjänstlagen kräver. Beslutet revs upp av Inspektionen för vård och omsorg och sedan en dryg månad tillbaka får de nyanlända återigen de insatser som kommunen drog in.

Näst flest i länet

Trots de drastiska åtgärderna fortsätter nivån att ligga på en hög nivå. I år har Hultsfred tagit emot 296 nyanlända. 163 av dem har kommit till Hultsfred i enlighet med den hårt kritiserade lagen om eget boende (EBO).

82 är anhöriginvandrare.

Siffran sticker ut i länet. Bara Kalmar kommun – med en mer än fyra gånger så stor befolkning – har tagit emot fler nyanlända under 2017. Kalmar ligger på 336. Även Nybro och Högsby – som också tagit emot en stor andel nyanlända – fortsätter att ligga i länstoppen tack vare EBO-lagen.

Vimmerby har tagit emot 153 nyanlända i år. Antalet EBO-bosatta är 76 och antalet anhöriginvandrare 42. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt