Annons:

KLART: Så blir den politiska organisationen

Organisationsberedningen har arbetat med att ta fram hur den politiska organisationen ska se ut efter valet. Här ses representanter från samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

KLART: Så blir den politiska organisationen

Hur den politiska organisationen ska se ut efter valet 2018 är klart. Det presenterade organisationsberedningen på en presskonferens på måndagen.
Precis som DV tidigare avslöjat återkommer kultur- och fritidsfrågorna i ett utskott och det blir 49 ledamöter i kommunfullmäktige.

Annons:

Organisationsberedningen – där samtliga kommunfullmäktiges partier deltar – har nu jobbat fram ett färdigt förslag att gå fram med i fullmäktige. 

I förslaget sker inga dramatiska förändringar. Kommunfullmäktige behåller lika många ledamöter som tidigare, nämligen 49 till antalet. 

Två nya utskott tillkomer: ett kultur- och fritidsutskott samt ett samhällsbyggnadsutskott. I utskotten blir det tre ordinarie ledamöter och tre ersättare. Det kommer vara en ordförande, en vice ordförande samt en ledamot.

– Det ska öka oppositionens möjlighet att vara delaktig, säger organisationsberedningens ordförande Lennart Nygren (S).

I kommunstyrelsen kommer det bli ytterligare två ledamöter – från nio till elva samt elva ersättare. Det blir också en ordförande, en första vice ordförande och en andra vice ordförande. Oppositionen kommer att inneha andra vice-posten. I kommunstyrelsens arbetsutskott ska det bli tre ledamöter och tre ersättare.

Ingen förändring

För barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden innebär förslaget ingen förändring.

Demokratiberedningen försvann efter valet 2014, men återkommer nu. Den hamnar inte under kommunfullmäktige utan under valnämnden under namnet "demokrati- och medborgardialog".

Oppositionssamordnaren försvinner. 

– Den rollen försvinner eftersom oppositionen för stora roller i de stora nämnderna, säger Lennart Nygren.

Det blir ingen ändring när det gäller de kommunala bolagen. 

Miljö- och byggnadsnämnden, som är gemensam med Hultsfreds kommun, har inte tagits upp i beredningen.

– Det handlar inte om några revolutionerande förändringar, utan är ett ganska modest förslag, säger Eva Berglund (S).

Hur många kommunalråd Vimmerby kommun ska ha har inte diskuterats i beredningen. 

– Det är en titelfråga och inte vårt jobb att göra. Tjänstgöringsgrander ligger på kommunstyrelsens arbetsutskott och personalenheten, säger Lennart Nygren. 

Eva Berglund: 

– Det finns kommuner med en massa kommunalråd. Där heter kanske ordföranden i socialnämnden "kommunalråd med ansvar för" och så vidare, säger hon.

Varit överens

Ett skäl till att utöka antalet ledamöter i fullmäktige är att utskottsledamöterna måste finnas bland kommunstyrelsens ordinarie ledamöter eller ersättare, enligt Tomas Peterson (M).

– Det här en prioritering att inte göra för mycket för att inte behöva röra tjänstemannaorganisationen. Efter att vi lade ned kultur- och fritidsnämnden så gjordes en utvärdering av kommunstyrelsen och vi såg en brist på den tid som ägnades åt de här frågorna. Det fanns inte politiker som var direkt ansvariga. Nu försöker vi fixa det genom det här utskottet, säger Marie Nicholson (M).

Att ha 49 ledamöter i fullmäktige även efter valet var partierna överens om. 

– Vi har varit överens om att hålla kvar där. Det ger partierna tryck att rekrytera och gör att många kan engagera sig. 

"Gärna sett en nämnd"

Centerpartiet hade hellre sett en nämnd än ett utskott för kultur- och fritidsfrågorna. Det gäller även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Miljöpartiet var för ett utskott. 

– Vi hade gärna sett en nämnd med sju plus sju för att få lite mer spridning. Vi ser en risk med en maktkoncentration till ett färre antal personer. Vi hade tänkt oss en kultur- och samhällsbyggnadsnämnd, säger Lars Sandberg (C).

Jens Stenman (V): 

– Vänsterpartiet har ungefär samma inställning som Centerpartiet. Vi hade gärna sett en kultur- och fritidsnämnd, men ett utskott är bra mycket bättre än ingenting.

Kristdemokraterna var inne på samma linje. 

– Vi gick in öppet och hade kunnat tänka oss en samhällsbyggnadsnämnd eller kultur- och fritidsnämnd. Vi hade också gärna sett fyra plus fyra i KSAU. Att det blir 49 ledamöter i fullmäktige är positivt, säger Ola Gustafsson (KD). 

Majoriteten såg det inte som en maktkoncentration. 

– Det handlar ändå om 22 ledamöter inklusive ersättarna som det går att välja på. Det ser inte vi som en maktkoncentration, säger Marie Nicholson.

Börjar gälla 1 januari 2019

Majoriteten och oppositionen var i stora delar överens om den nya politiska organisationen som börjar gälla från och med den 1 januari 2019. 

Förslaget ska först gå på remiss till tjänstemannaorganisationen och kommunstyrelsen innan den når kommunfullmäktige.

– Tjänstemännen ska se över vad det finns för behov med två utskott till. Klarar man det med befintliga tjänstemän eller behöver det utökas? När det här sedan tas i fullmäktige så ska kommunstyrelsen och HR-avdelningen jobba fram ett förslag på tjänstemannaorganisation och arvodesnivå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt