Annons:

Politiker utsätts för hot, trakasserier och våld – även i Vimmerby

Trakasserier, hot och våld mot politiker har ökat de senaste åren. Störst är utsattheten bland riksdagspolitiker.
I juni 2015 hotades tre moderata politiker i Vimmerby. En annan ex-politiker utsattes för ett nazistiskt hotbrev 2016.

Annons:

Den totala andelen förtroendevalda som uppger att de utsatts för trakasserier, hot eller våld har ökat från 20 till 25 procent mellan 2012 och 2016, det visar en ny rapport från Brottsförebyggandet rådet, Brå.

Mest drabbade är riksdagsledamöter. Bland dem har utsattheten ökat från 60 till 66 procent under de här fyra åren. Under samma period har utsattheten bland ledamöter i kommunfullmäktige ökat från 19 till 25 procent och i landstingsfullmäktige från 25 till 34 procent.

– Utsattheten skiljer sig åt beroende på typ av uppdrag och position. De som är ordförande utsätts oftare än ordinarie ledamöter och dessutom utsätts kvinnliga ordföranden oftare än män i samma position, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Självcensurerade sig

Av samtliga förtroendevalda utsätts kvinnor oftare än män för hot och påhopp i sociala medier. Där har utsattheten bland kvinnor ökat från drygt åtta till 15 procent under perioden. 

Under samma period har utsattheten i sociala medier bland män ökat från knappt åtta till 13 procent.

Av alla förtroendevalda är det nästan en fjärdedel som uppger att de påverkats i sitt uppdrag på grund av hot, trakasserier och våld. Av de som utsatts uppger nästan en tredjedel att de självcensurerade sig i något sammanhang kopplat till sitt uppdrag.

– Det kan till exempel handla om att man förhåller sig passiv i en fråga istället för att engagera eller uttala sig. Även oro för att utsättas kan leda till att man ändrar ståndpunkt i en fråga. Däremot är det mindre vanligt att den förtroendevalda helt slutar med politiken, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Tre ledamöter hotades

Vimmerby kommun är definitivt inte förskonat heller.

I samband med omröstningen om den infekterade budgeten 2015, där förslag på att lägga ned flera kransortsskolor fanns med, hotades tre moderata politiker. Gruppledaren Marie Nicholson (M) kallade det för en "katastrof för demokratin".

Under förra året fick en före detta politiker i Vimmerby kommun ta emot ett hotbrev med nazistiskt innehåll. "Det kändes jävligt obehagligt", sa hen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt