Annons:

Ökade intäkter för kollektivtrafiken ska finansiera mer vård

Landstingsalliansen med Pierre Edström, Malin Sjölander, Gudrun Brunegård och Christer Jonsson i spetsen har pusslat ihop ett budgetförslag. Foto: Jakob Karlsson

Ökade intäkter för kollektivtrafiken ska finansiera mer vård

För en tid sedan lanserade allianspartierna sitt förslag till landstingsbudget. Jämfört med majoritetens budget innehåller alliansens förslag 45 miljoner extra till vården. Pengarna tas bland annat från kollektivtrafiken.
– Vi fokuserar väldigt tydligt på två områden: det handlar om nära vård och att lösa bemanningskrisen som finns på många områden, säger Centerpartiets oppositionsråd Christer Jonsson (C).

Annons:

Alliansen vill minska subventionerna inom kollektivtrafiken med 25 miljoner kronor. Utöver det vill man använda en större del av skatteintäkterna och statsbidragen (15 miljoner) och sälja vård för fem miljoner extra jämfört med majoriteten.

De 45 miljonerna går till olika vårdsatsningar. De största posterna är primärvården (15 miljoner) och bättre anställningsvillkor (14 miljoner).

– De allra flesta behöver hjälp i primärvården och vi vet att en tredjedel som åker till akuten egentligen är primärvårdspatienter. Vi vill anställa fler läkare i primärvården och vet att Sverige har lägst andel läkare inom primärvården om man ser till OECD-länderna. Majoriteten räknar med 1 650 patienter per distriktsläkare, vi vill ned till 1 250, säger Kristdemokraternas oppositionsråd Gudrun Brunegård. 

 "Finns en flykt"

Allianspartierna vill också satsa på personalen för att minska konsultkostnaderna.

– Vill skapa morgondagens arbetsplats. I dag finns en flykt från vissa verksamheter. Man har tröttnat och söker sig till andra arbetsgivare. Landstinget har 7 000 medarbetare och ett stort ansvar för en modern personalpolitik. Vi vill satsa 14 miljoner kronor och kan inte bara lita på medborgarnas lojalitet. Vi vill också se över grundbemanningen i alla verksamheter, men det vill inte majoriteten, hävdar Pierre Edström (L).

Tre miljoner satsas på att förbättra tillgänglighet för Vårdguiden.

–  1177 är den första kontakten med vården för de allra flesta och den vägen in fungerar inte i dag. I telefon bommar vi 22 procent av de som ringer och hade vi varit ett företag hade vi gått i konkurs. Vi vill ha en väntetid på max fem minuter, säger Malin Sjölander (M). 

 "Behövs mer medel"

Ytterligare ett förslag är att satsa på fler filialer på landsbygden.

– Det har vi fått till i södra länet och orter som är utan primärvård har fått en verksamhet. Det vill vi utveckla på fler ställen, men det behövs mer medel. Det ger ökad tillgänglighet och närhet för de äldre, säger Christer Jonsson (C).

Subventionsgraden i kollektivtrafiken ligger på 56-57 procent i dag. Den vill alliansen minska till 50.

– Vi måste arbeta med att öka resandet. Exempelvis skulle fler våga åka tåg om man kunde lita på tågen. Vi använder också de statsbidrag som landstinget får för att utföra vården, det vore tjänstefel annars.

 "Vår förbaskade skyldighet"

Mindre än ett år återstår till landstingsvalet.

– Mycket är bra i landstinget, men majoriteten bortser från de luckor som finns. Vi tar ett helhetsgrepp som är nödvändigt för att klara sjukvårdens uppdrag i framtiden, säger Gudrun Brunegård.

Malin Sjölander:  

– Majoriteten utgår från hur det är, vi tittar på framtiden och vart vi ska. Att staka ut framtiden är vår förbaskade skyldighet som politiker. Jag är stolt över det här förslaget.

Vilka frågor blir viktigast i valrörelsen?

– Bemanning och nära vård, säger Christer Jonsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt