Annons:

Vimmerby låg 50 miljoner över – nu är det nere på sex:

Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M) kan glädja sig över en klar förbättring.

Vimmerby låg 50 miljoner över – nu är det nere på sex: "Jobbat effektivt"

2014 låg Vimmerby kommun cirka 50 miljoner kronor över den så kallade standardkostnaden. Nu är det nere i sex miljoner kronor.
– Vi har jobbat effektivt med pengarna vi har inom driften, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

2014 var ett fruktansvärt jobbigt år för Vimmerby kommun ekonomiskt. Kommunen gjorde brakförlust – och den efterföljanden budgeten 2015 rev upp stora sår i kommunen.

Då, 2014, var Vimmerbys sex kärnverksamheter tillsammans cirka 50 miljoner kronor dyrare än den så kallade standardkostnaden, som är kostnaden i en medelkommun och säger vad en verksamhet bör kosta om samtliga kommuner har identiska förutsättningar. 

Nu har det sjunkit till sex miljoner kronor. 

– Det var vad vi hade att förhålla oss till när vi tog över. Nu är det nere i sex miljoner, enligt de senaste siffrorna, säger Helen Nilsson (S). 

"Brant nedgång"

Tomas Peterson (M) säger att det är en avsevärd förändring. 

– Det är en brant nedgång i nettokostnaderna i förhållande till strukturkostnadsnivån, säger han.

Vad beror det på?

– Det beror på att vi har jobbat effektivt med de pengar vi har inom driften. Man har jobbat tillsammans, över gränserna och man tänker till. Det viktiga för oss var att se hur kvaliteten hängt med och den vill vi säga har blivit något bättre. Vi jämför oss via Kolada med andra kommuner i rankingar och det är ingen tvekan om det, säger Nilsson.

"Finns orosmoln"

Men Vimmerby har fortfarande att jobba på för att hamna på rätt sida. 

– Det finns orosmoln och vissa bitar vi håller ögonen på. Det är fortfarande så att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden drar över när det gäller nettokostnaderna. Kommunstyrelseförvaltningen och finansen går plus. Totalt sett är det en bra situation vi är på väg mot, säger Tomas Peterson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt