Annons:

Brunegård inte glad:

Gudrun Brunegård tycker att Peter Högberg politiserar frågan om bårhuset.

Brunegård inte glad: "Högberg försöker ta åt sig äran"

Landstingsfullmäktige har beslutat att satsa två miljoner kronor på bårhuset i Vimmerby. Att Peter Högberg (S) gick ut med det i ett pressmeddelande uppskattas inte av Gudrun Brunegård (KD).
– Att politisera den här frågan är fel, säger hon.

Annons:

På torsdagen tog landstingsfullmäktige beslut om att bygga om bårhuset i Vimmerby för två miljoner kronor. Beskedet gav socialdemokraten och landstingspolitkern Peter Högberg i ett pressmeddelande. 

– Bakgrunden är att jag blev kontaktad av Mats Kullgard, som är begravningsombud i kommunen. Han hade förstått att det var väldigt speciella arbetsmiljövillkor där och framför allt när det kommer till värdigheten kring omhändertagandet av den avlidna. På eftermiddagar och helger måste man gå igenom vaktmästarnas garage och då står alla redskap där: bilar, snöplogar och traktorer. Att slingra sig fram där med en avliden personen är inte värdigt, säger Gudrun Brunegård (KD).

Enligt Brunegård skulle det inte bli någon politisk fråga. 

– Lösningen man har gjort är att öppna upp en ingång bredvid vaktmästargaraget och där gör man också i ordning ett väntrum för de anhöriga.

"Försöker ta åt sig äran"

Att Högberg gick ut med ett pressmeddelande till media gör henne besviken. 

– Det har inte varit frågan om någon politisk pajkastning och det här är att politisera en fråga som handlar om mänsklig värdighet i livets slutskede och människors farväl till sin anhörig. Det här borde stå utanför all politiker, säger hon.

Brunegård anklagar Högberg för att försöka ta åt sig äran för beslutet. 

– Det känns som att han försöker att göra det. Hade det varit ett pressmeddelande från landstinget hade jag inte sagt någonting, men nu behövs det perspektiv på det här. Initiativet kommer från Kullgard och det har varit största samförstånd kring det. Det var ingen annan än jag som begärde ordet i landstingsfullmäktige och jag tackade för den samstämmighet och enighet som funnits. Därför blir jag dubbelförvånad när Högberg inte ens begärde ordet, säger Gudrun Brunegård (KD).

Vi har varit i kontakt med Peter Högberg som valt att avstå att kommentera Gudrun Brunegårds kritik.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt