Annons:

Vill inte sänka skatten:

Att sänka skatten tror inte kommunalrådet Helen Nilsson (S) är möjligt.

Vill inte sänka skatten: "Bra om vi kan vara på den här nivån"

Ena majoritetspartiet vill reducera skatten med 50 öre kommande mandatperiod. Det andra vill ligga kvar på samma nivå som 2018. Vilket är den högsta skattesatsen i Småland.
– Jag ser det inte som möjligt att sänka nu, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Nästa år betalar Vimmerbyborna mest skatt i hela Småland. Precis som i år. 

Lagom till valårets början pratar nu kommunalrådet Tomas Peterson (M) om att sänka skatten. Något hans kommunalrådskollega, Helen Nilsson (S), inte alls är inne på. 

– Jag ser det inte som någon möjlighet nu, det gör jag inte. Vi ser den här extrahöjningen som en möjlighet att betala av våra amorteringar med. Det måste vi fortsätta med. Vi är fortfarande höga när det gäller lånen, samtidigt som vi har stora investeringar framåt, säger Helen Nilsson.

Hon tror snarare att andra kommuner kommer tvingas höja skatten. 

– Så småningom kommer andra kommuner ifatt, så det är bra om vi kan hålla oss på den här nivån. Någon sänkning ser jag inte är möjligt.

"Måste ta ansvar"

Det finns ingen ambition från Socialdemokraterna att sänka skatten den närmaste tiden. 

– Men det finns inget som säger att vi ska ha en hög skatt om vi inte behöver. Vi ska inte ligga högre än andra om vi inte har behov av det, men nu har vi behov av det. I dagsläget finns inga idéer om att sänka den. Tittar man på jämförelser med kommuner runt omkring oss, så skulle det inte se lika bra ut om vi hade den skattesats som de kommunerna har. 

Vad tror du att det betyder för Vimmerby att ha högst skatt? 

– Jag kan se det som att vi har ett antal pengar man ska jobba med, och det måste man hela tiden se över. Medborgarna i Vimmerby kommun ska få det som de har behov av via skatten, men under en kort period har vi byggt upp mycket i Vimmerby och det måste vi ta ansvar för nu. 

"En nödvändighet"

Skatten har höjts med nästan en krona på tio år i Vimmerby. Eftersom det är en platt skatt slår den naturligtvis hårdast mot de som har lägst inkomst. 

– Jag ser det inte som bäst att höja skatterna i kommunen, det är bäst att höja dem statligt. För det här drabbar både fattig och rik, det är verkligen inget självändamål att ha hög skatt i en kommun, men just nu är det en nödvändighet. 

Är det aktuellt att höja skatten ytterligare för Socialdemokraterna framöver?

– Inte just nu, nej. Vi får se över våra egna verksamheter. Vi har rannsakat oss jämfört med andra kommuner. Där har vi ju börjat närma oss andra kommuner och efter 2016 låg vi sex miljoner över och det är klart bättre än de 50 det var. Men vi behöver se över inom våra verksamheter hur pengarna ska fördelas. 

Helen Nilsson säger att de inte har fått till sig från företag att det skulle vara svårare att rekrytera på grund av den höga skattesatsen.

– Jag tror att man värderar vad det finns för kommunala verksamheter mer. Vi har legat för högt kring investeringar och lån, och vi måste hela tiden titta på hela delen. Vi måste klara det med skatter och bidrag och just nu har vi de här utgifterna, men i längden hoppas jag att vi ligger på en bättre nivå och det kämpar vi för att göra.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt