Annons:

Nestor om beskedet:

Daniel Nestor (S) säger att Socialdemokraterna vill städa bort frågan.

Nestor om beskedet: "Vill städa bort den här frågan"

Socialdemokraterna kommer inte driva frågan om att lägga ned skolor under nästa mandatperiod. Det gick partiet ut med under fredagen.
– Vi vill städa bort den här frågan nu, säger Daniel Nestor (S).

Annons:

Den lila majoritetens besked att lägga ned flera skolor på landsbygden blev den mest uppmärksammade under hela mandatperioden.

En folkomröstning tvingades fram – och Socialdemokraterna och Moderaterna backade. 

Nu meddelar Socialdemokraterna att frågan är avslutad för dem. De tänker inte lägga ned några skolor om de får regera vidare efter valet nästa höst. 

– Det viktigaste är att vi vill verka för kommunens bästa och en sådan här frågan skadar mer än vad den gynnar. Tanken är aldrig att vi ska skada någon, allt vi gör gör vi för kommunens bästa. Det glömmer man ibland. Det är inte heller så att vi gör det här för att det är val på gång, ingen har nämligen satt press på oss i frågan. Vi har haft en lång och intern diskussion och alla är med på det, säger Daniel Nestor, ordförande för Arbetarekommunen i Vimmerby. 

Går det att tolka det här som att ni ångrar det beslut ni tog?

– Nej, det vill jag inte säga. Det har fått igång kommunen och det har skapat ett engagemang som jag tror kommer gynna kommunen. Att SLUS-arbetet kom igång, med den medborgardialogen, var till viss del en följd av det. Vi ångrar det inte, men vi tar lärdom av våra nederlag. 

"Ska städas bort"

Att partiet bara försöker rädda röster i kransorterna med sitt besked, vill Daniel Nestor inte säga. 

– Nej. Vi tror att den här frågan, oavsett vad vi gör för satsningar på landsbygden, alltid kommer tillbaka. Nu vill vi ha bort den här frågan, vi vill satsa på hela kommunen och vi börjar få ekonomin i ordning. Hade vi inte suttit i majoritet hade vi inte sett ett servicekontor i Vimmerby, det är jag övertygad om. Det var vi som fick hit Ardalan (Shekarabi, civilminister) och det var vi som låg på regeringen. Det visar att det är viktigt vilka som styr överallt. 

– Den här frågan skadar kommunen – även att den inte är aktuell. Därför vill vi vara tydliga med det här. 

Är det inte bara klassiskt valfläsk?

– Nej, nej, nej. Vi vill påvisa vad som gått bra för kommunen och även om vi presenterar en satsning kommer vi alltid tillbaka till den här frågan. Nu lovar vi att vi städar bort den här frågan. Det går ju faktiskt bra för kommunen. 

"Självständiga partier"

Socialdemokraterna presenterade det här ensamt och någon diskussion med samarbetspartnern Moderaterna har inte tagits. 

– Vi har haft en intern process och nu väljer vi att presentera det. Vi gör det här själva. 

Hur tror du att Moderaterna ser på det?

– Vi är självständiga partier och driver egna frågor. Vårt besked är att vi inte kommer driva den. 

Ni drev den ändå tillsammans?

– Då, ja. Men nu närmar vi oss ett val och ska profilera oss i olika frågor.

Kan det här skada ert samarbete?

– Nej, det tror jag inte. Frågan hade kommit upp alldeles oavsett i valrörelsen och då vill vi ge ett tidigt besked. Vi vill också sätta press på andra partier att prata om andra frågor. Nu måste vi blicka framåt och titta på utvecklingsfrågor och hur vi ska göra för att inte hamna i samma sits igen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt