Annons:

SD frågande till överskott i socialnämnden:

SD:s Anneli Jakobsson var frågande till socialnämndens överskott. Foto: Simon Henriksson

SD frågande till överskott i socialnämnden: "Vad betalade vi?"

Pengarna från Migrationsverket räddade socialnämnden 2016. Utan de 24 miljoner kronorna hade socialnämnden gjort ett minus på mellan 15 och 16 miljoner kronor.
Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson ifrågasatte överskott på måndagen fullmäktige.

Annons:

I sin ställda interpellation ville Anneli Jakobsson (SD) veta exakt vad överskottet av pengarna från Migrationverket gått till, var hon kan hämta siffrorna och varför inte ett bokslut kan läggas ut på kommunens hemsida.

– Vi gjorde ett överskott på 4,3 miljoner kronor och det var de pengarna som blev över sedan vi lagt fyra miljoner till hemtjänsten plus täckt upp underskottet i hemtjänsten och för LSS-verksamheten. Totalt blev det 24 150 000 kronor i överskott av pengarna från Migrationsverket, sade Eva Berglund (S) och betonade att samtliga siffror finns i kommunens årsredovisning som togs i fullmäktige i maj och återfinns på hemsidan.

– Vi redovisar inte för ensamkommande specifikt, för det ska inte vara någon kostnad för kommunen.

"Blir tokigt"

Jakobsson ville fortsatt veta vad Migrationsverket betalat ut till kommunen under 2016. Något svar fick hon aldrig av Eva Berglund.

– Av en slump hittade jag denna siffra. Det är 81 miljoner kronor, som vi skattebetalare, betalat i bidrag, sade Jakobsson.

Lars Johansson (V) kritiserade hennes perspektiv.

– Som vanligt när SD, eller Jakobsson, lyfter något är man snett eller tokigt ute. Vi betalar för den gemensamma välfärden, vi betalar till oss själva. Pengarna har finansierat en hel del andra verksamheter, Vimmerbybor som jobbar med ensamkommande eller i hemtjänsten. Det här försöker du bygga en motsättning på. Passande i juletider kan man säga att välfärden är till oss alla, från oss alla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt