Annons:

Birger lämnar politiken efter 43 år:

Birger Andersson Dalsjö avtackades efter 43 år i politikens tjänst i går.

Birger lämnar politiken efter 43 år: "Måste vara nog nu"

I samband med att ishallen skulle byggas i Vimmerby kom Birger Andersson Dalsjö in i politiken. På den vägen är det – och 2017 blir hans sista år för Centerpartiet.
– Det har funnits många roliga stunder, men nu måste det vara nog, säger han.

Annons:

Redan på 1970-talet klev Birger Andersson Dalsjö in i Vimmerbypolitiken. Det kunde ha blivit så att det tagit en helt annan vändning. 

– I början satt jag bara med i skolstyrelsen och inte i fullmäktige. Men så var det någon i Centern som sa ifrån när ishallen skulle byggas och då fick jag vara med som skulle säga ja, berättar han.

Nu skriver vi 2017 och många politiska möten, diskussioner och beslut har passerat. Hans viktigaste fråga har varit landsbygden, säger han. 

– Jag har hela tiden kämpat för skolorna på landsbygden, jag minns när vi slogs för Locknevi skola. Till slut var det bara två elever kvar och då blev det omöjligt. Men så tyckte någon att Frödinge skola skulle läggas ned också och då sa jag ifrån fullständigt. Jag har hela tiden slagit vakt om skolorna. 

"Landsbygden ska leva"

Han minns även särskilt vissa affärer som har gjorts. 

– När Arla skulle flytta in så föreslog jag att kommunen skulle byta mark mot en bit kommunal mark i Rumskulla. Underligt nog blev det så och det är därför Arla är där de är. 

Han har bland suttit i tekniska nämnden och varit engagerad nästan överallt – utom i socialnämnden. 

– Det viktigaste för mig har varit att landsbygden ska leva, det är det viktigaste. Att företagen i bygderna ska klara sig, det finns många duktiga industrier, inte minst i Frödinge, och det måste vi slå vakt om. 

Hur har politiken förändrats under de här åren?

– Det är svårt att säga egentligen. Här i Vimmerby är det väl att Moderaterna gått ihop med Socialdemokraterna. Den tanken hade man aldrig haft för ett antal år sedan. Och när de skulle lägga ned skolorna här, det var ju inte klokt. Då fick man gå på stan och försöka hjälpa till.

Hyllar Bengt Johansson

Att plocka fram en särskild politiker i Vimmerbyhistorien är inte svårt, säger han. 

– Bengt Johansson. Han var duktig, helt klart den som har varit bäst. Ingmar Karlsson på sin tid också. När det blev resonemang om olika saker så var det ofta Sten Karlsson, jag och Ingmar Karlsson som var på samma linje. Det har funnits många roliga stunder att ta med sig. 

Att det ska bli en comeback till valet 2018 är osannolikt. 

– Haha, det blir det inte. Nu måste jag gå tillbaka. Herregud, jag fyller ju 74 år nu vid jul. Då får det vara nog.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt