Annons:

Chefen efter klagomålet: ”Föräldrarna kan känna sig trygga”

Förskolechefen Eva Johansson tror att verksamheten förbättras med de utökade resurserna. Foto: Vimmerby kommun

Chefen efter klagomålet: ”Föräldrarna kan känna sig trygga”

En förälder till ett barn på Björkkullens förskola i Södra Vi kritiserade verksamheten kraftigt. Förskolechefen Eva Johansson anser att föräldrarna kan lita på verksamheten.

Annons:

Föräldern uttryckte kraftig kritik mot personaltätheten – och beskrev situationen som ”bortom” katastrof. Hen skrev också att det var ”chockerande” att förskolan inte stängts.

– Precis som det står i utredningen har förskolan haft svårt att få in vikarier. Många av de turer vi lägger in blir inte tillsatta. Det här är ett problem som vi arbetat med länge och som vi nu börjar se en ljusning på tack vare att det nu är tillsatt en vikariepool med tillsvidareanställd personal som kommer att bli kopplade till kommunens olika förskolor, skriver Eva Johansson i ett mejl till Dagens Vimmerby.

"Fanns flera missförstånd"

Enligt Johansson har man inte fört någon diskussion om att stänga förskolan.

– Det har inte varit aktuellt att stänga förskolan. Däremot skulle det kunna uppstå att man stänger en förskola om det inte finns personal att tillgå. Den aktuella dagen var det få turer tillsatta men det fanns även flera missförstånd. Flera turer var tillsatta än vad morgonpersonalen hade vetskap om, såsom personal som varit sjuka och kom tillbaka till sitt arbete samt att det hade uppstått ett missförstånd var en vikarie skulle vara så hen hamnade på fel avdelning. Totalt under dagen fanns det åtta personal varav fem av dem är ordinarie.

Känner du att ni kunde ha agerat annorlunda för att undvika den här situationen?

– Det är alltid viktigt att vara självkritisk och reflektera över varför det ser ut som det gör och det är något jag gör.  I dagsläget kan jag dock inte se vad jag skulle kunna göra annorlunda. Det är bemanningsenheten som sköter tillsättningen, vi har dock möten tillsammans och jag upplever att alla, från förvaltning, bemanningen samt personalen ute i verksamheten, arbetar för att det ska fungera bättre.

"Ett viktigt tillskott"

Den politiska ledningen har tillfört många miljoner till förskolan i nästa års budget. Eva Johansson tror att verksamheten har stora möjligheter att förbättras.

– Föräldrarna kan känna sig trygga med den verksamheten vi erbjuder. Sedan kan det hända att det inträffar händelser som vi måste ha ökad bemanning för. De resurser som kommer till gör att vi kan ha en ökad beredskap och ännu bättre kvalitet i verksamheterna. Med utökning av personal kan vi arbeta mer flexibelt. Både för barn och personal är detta ett viktigt tillskott. Ett resursteam är på gång och vikariepoolen är igång.  

Har några sjukskrivningar berott på arbetsmiljön i förskolan?  

– Under hösten har vi inte haft sjukskrivningar som kan kopplas direkt till arbetssituationen. Dock har personal uttryckt att de känner stress och oro kring sin situation. Detta diskuteras och hanteras på arbetsplatsträffar. Det erbjuds även stöd från företagshälsovård.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt