Annons:

SD vill polisanmäla ensamkommande – lämnar in motion

Anneli Jakobsson (SD) vill att kommunen polisanmäler ensamkommande. Foto: Simon Henriksson

SD vill polisanmäla ensamkommande – lämnar in motion

Moderaterna har öppnat för det – medan Socialdemokraterna ställt sig mycket tveksamma. Nu har sverigedemokraten Anneli Jakobsson lämnat in en motion om att kommunen borde låta polisanmäla de ensamkommande som fått sin ålder uppskriven.

Annons:

Det är efter Mariestads kommuns beslut att polisanmäla de ensamkommande vars ålder skrivits upp som frågan blivit aktuell även här. 

Marie Nicholson, gruppledare för Moderaterna i Vimmerby, öppnade för att eventuellt göra det. Socialdemokraternas Eva Berglund var dock inte inne på samma linje. 

Däremot vill Sverigedemokraterna löpa linan ut – och Anneli Jakobsson har författat en motion i ämnet.

I den skriver hon att "Ensamkommande ungdomars ålder har sedan en längre tid varit en aktuell fråga. Många av de här ungdomarna saknar giltiga identitetshandlingar när de kommer till Sverige och ovanligt många, cirka 85 procent, har ljugit om att de är mellan 15 och 17 år när de kommer hit. Det är välkänt att minderåriga har stora fördelar i vårt samhälle men som kostar skattebetalarna stora summor samt att resurser tas från kommunen som istället kan läggas på de som är verkliga barn", skriver Anneli Jakobsson i den inlämnade motionen.

Hon skriver att man redan i dag polisanmäler de som försöker få försörjningsstöd utan att ha rätt till det och personer som försöker ta sig in på dansställen med falsk legitimation. Vidare skriver hon att Vimmerby kommun "naturligtvis ska ta efter Mariestads kommun". 

SD föreslår fullmäktige att berörda nämnder ska utreda möjligheten att verka för att polisanmäla ensamkommande för bidragsbrott samt att kommunen ser över möjligheten att återkräva de bidrag som betalats ut till personer som i själva verket är vuxna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt