Annons:

Hyllade förslag i förväg – röstades ned av partikamraterna

Socialdemokraten Peter Högberg valde att avstå beslutet i kommunstyrelsen. Foto: Simon Henriksson

Hyllade förslag i förväg – röstades ned av partikamraterna

Den femte januari skrev Peter Högberg ett debattinlägg där han prisade förslaget att ge valnämnden ett utökat uppdrag. Fyra dagar senare valde hans egna partikamrater i kommunstyrelsen att rösta ned den delen av organisationsberedningens förslag.

Annons:

I början av december presenterade organisationsberedningen sitt förslag som innebar att valnämnden även skulle verka för ökad medborgardialog och förbättrad demokratisk process i Vimmerby.

Efter kritik från kommunstyrelseförvaltningen valde socialdemokrater och moderater att rösta ned förslaget om ett utökat uppdrag för valnämnden i kommunstyrelsen i tisdags. 

"Full respekt för det"

Peter Högberg, som bara fyra dagar tidigare skrivit ett långt debattinlägg där han hyllade förslaget, valde att avstå från omröstningen.

– Det beror helt enkelt på att jag suttit med i organisationsberedningen och jag håller mig till det förslag vi var överens om. De har sitt perspektiv och det får man ha full förståelse. Nu kommer frågan passera vårt gruppmöte och jag ska ta diskussionen där.

Är du förvånad över att den delen röstades ned?

– Organisationsberedningen är en kompromiss mellan de sju partier som deltog i arbetet. Sedan finns det olika intressen och alla partier får ge och ta. Kommunstyrelsen vill ha ett annat fokus utifrån ekonomin och det har jag full respekt för. Jag tror att man behöver något utskott eller nämnd som jobbar med demokratifrågorna. Det blir övermäktigt för kommunstyrelsen som har många andra frågor på sitt bord.

Visste du inte om att dina partikamrater skulle rösta ned förslaget när debattinlägget publicerades?

– Jag visste att det var något som diskuterats i KSAU, men inte hur diskussionen hade gått.  

Tror du att du har chans att vinna diskussionen i den socialdemokratiska gruppen?

– Jag talar inte om att vinna, men jag kommer säga detta och sedan går vi till fullmäktige och förhoppningsvis kan vi ta ett enat beslut då.

"Tittat på det med andra ögon"

Helen Nilsson (S) motiverar beslutet så här:

– Vi har tittat på det här med andra ögon och ser att demokrati- och medborgardialoger ska ligga kvar hos kommunstyrelsen och utvecklingsavdelningen. Fullmäktige ska samla gruppledarna fyra gånger om året för att diskutera demokratifrågor inom fullmäktige och kommunen, säger Helen Nilsson (S).

I skrivelsen från tjänstemannaledningen ställer kommunchefen Carolina Leijonram en hel del frågor till politiken när det gäller rollfördelningen, utökade resurser och förslagets finansiering. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt