Annons:

Rabatten på Krönsmon kvarstår – oklart om ny infart byggs 2018

Rabatten på Krönsmon kvarstår under det här året.

Rabatten på Krönsmon kvarstår – oklart om ny infart byggs 2018

Det kommer fortfarande gå att köpa industrimark på Krönsmon för 130 kronor kvadratmetern. Rabatten förlängdes av kommunstyrelsen i veckan.
Det är dock fortfarande ovisst om en ny infart kan byggas under 2018.

Annons:

Det var sommaren 2016 som kommunen tog beslut om att sänka priset på industrimark på industriområdet Krönsmon. Förslaget kom från dåvarande näringslivschefen Patrik Kinnbom. 

Priset sänktes från 175 till 130 kronor, men skulle endast vara tillfälligt. Nu förlänger kommunstyrelsen det rabatterade priset. 

Hittills har det inte gett någon etablering på det knappt 200 000 kvadratmeter stora industriområdet. 

– Intressenter har kommit och gått, det har funnits en del, men det är som det är med infarten, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Bara en tomt kvar på Ceos

Utöver en tomt på 5 000 kvadratmeter på Ceos är Krönsmon den enda industrimark som återstår i tätorten. Sedan förra året arbetar kommunen med att ändra detaljplanen för området – för att möjliggöra för handel även på Krönsmon. 

– När Ceos är slutsålt så sitter vi i dilemmat att vi inte har någon handelsmark. Det finns privata aktörer som har mark, men kommunen har inget för handel. Vi vill göra en detaljplaneändring för Krönsmon så man får en kombination där. Vi har lyft det med politiken, sa Patrik Kinnbom i april förra året.

Ett annat problem är att det inte finns någon infart till området. I november sa Bo Palmér, ansvarig för etableringar i kommunen, att det behöver komma till en infart snart. 

– Det känns bråttom, det är mycket lättare att visa ett industri- eller bostadsområde eller vad det än är om det finns vägar. "Här kommer det gå vägar och här är det tomter", kan man säga det underlättar det, sa han. 

Står för första kostnaden

Men att det ska bli någon infart under 2018 är inte säkert, även om kommunen har kommit överens med Trafikverket.

– Vi är överens om en lösning i två etapper, där vi bygger en infart till området i höjd med Krönsnäs. Det är på samma plats där den stora infarten sedan är planerad, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Den första etappen kommer vara en provisorisk lösning i väntan på den andra etappen. Den ska sedan byggas ut i kombination med en ny norra infart till Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby i framtiden. 

När det första steget kan tas är än så länge oklart. 

– Vi jobbar med projekteringen, men det tar sin tid med Trafikverket. Jag hoppas att det blir under året, men jag kan inte lova det. 

Kommunen kommer att stå för kostnaden av den första etappen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt