Annons:

21 ensamkommande har fått sin ålder uppräknad:

Eva Berglund (S) har förståelse för de ensamkommande som uppgett en lägre ålder.

21 ensamkommande har fått sin ålder uppräknad: "Skulle också säga att jag var yngre"

Totalt har 21 ensamkommande fått sin ålder uppskriven efter åldersbedömning. Men Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden, har förståelse för ungdomarna.
– Jag skulle också försöka klara mig genom att säga att jag var yngre, säger hon.

Annons:

Av de ensamkommande asylsökande barn som kommit till Vimmerby har 21 stycken fått sin ålder uppräknad. Enligt Rättsmedicinalverket, som utför ålderstesterna, har dessa en högre ålder än den som angivits. 

– Jag kan inte svara för exakt hur många som testats, men jag räknar med att de som är asylsökande och inte har fått uppehållstillstånd har fått en ålderbesdömning, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Eva Berglund har dock hela tiden varit tveksam till sättet att ålderbestämma på, vilket hon inte är ensam om. Från flera håll har kritik riktats mot metoden. 

– Jag är mycket tveksam till det. En av dessa är uppskriven med fem dygn, hur kan man se den skillnaden på en knäled? Jag förstår inte det.

Har förståelse

I ett par av fallen handlar det om så många år som tre. 

– Det finns några fall där man klart kan se det och vad jag vet är det två som fått sin ålder uppskriven med så mycket som tre år. 

Vad känner du för det?

– Vi har diskuterat det här med socialsekreterare och vissa vet inte när de är födda, de vet alltså inte hur gamla de är. Om det är just så här i de här fallen kan jag inte svara på. Men om jag går till mig själv och mina barnbarn och om jag skulle leva i en värld där risken var att de skulle behöva skickas ut i ett krig då hade jag gjort precis vad som helst för att slippa det. Var jag 18, 19 år skulle jag nog försöka att klara mig genom att säga att jag var yngre. 

Du har förståelse för att ljuga om sin ålder?

– Den delen av mig har förståelse för det. Sedan, visst, det handlar om ett bidragsfusk egentligen om man ser krasst på det. Men jag tycker inte att det är Vimmerby kommuns ansvar att polisanmäla, som Sverigedemokraterna vill. Jag tycker det därför att Migrationsverket gör ålderbedömningen, det är Migrationsverket som anvisar dem hit och vi är skyldiga att ta emot dem. Är det någon som i sådana fall ska polisanmäla är det Migrationsverket som gjort åldersbedömningen anser jag. Som kommun kan vi inte sätta oss i polisärenden.

"Känns inte alls bra"

Frågan väcktes efter att Mariestads kommun polisanmält ensamkommande. I Vimmerby har Sverigedemokraterna lämnat in både en interpellation och motion om det. 

– Det här är deras frågor, de har inget annat att engagera sig i än ensamkommande och asylsökande. De är extremt enkelspåriga och det blir så här när man inte har något annat att säga.

Men även Moderaterna öppnade inledningsvis för att titta närmare på frågan. 

– Vi har inte haft några diskussioner med Moderaterna. Kanske att vi lyfter frågan under nästa nämndsammanträde med socialnämnden. 

Eva Berglund har den socialdemokratiska gruppen med sig, säger hon. 

– Vi står fast vid att vi tycker att det är resursslöseri att skicka iväg unga killar som bott här, gått i skola här, skaffat sig kontaktnät här när de bedöms vara över 18 år. Då sparkas de ut ur kommunen och in på ett asylboende. För mig känns det inte alls bra.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt