Annons:

INVÅNARE TYCKER ATT KOMMUNEN SVIKER LÖFTET TILL ASTRID

Fyra boende i Kohagen anser att kommunen sviker ett 50 år gammalt löfte till Astrid Lindgren. Foto: Saltkråkan

INVÅNARE TYCKER ATT KOMMUNEN SVIKER LÖFTET TILL ASTRID

I december fattade kommunfullmäktige beslut om att ändra detaljplanen och skapa två nya villatomter i Kohagen. Nu har ägarna till två närliggande fastigheter överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen. De boende menar att kommunen sviker ett löfte till Astrid Lindgren.

Annons:

Astrid Lindgrens ande svävar förstås mycket starkt över Vimmerby även 16 år efter hennes död. Nu används den världsberömde barnboksförfattaren som argument i en konflikt om två nya villatomter i Kohagen.

Fyra boende i området menar att kommunen ända sedan 70-talet lovat Astrid Lindgren att marken där de två villatomterna planeras ska hållas orörd.

Att det funnits ett löfte till Astrid om att bevara ängen råder det inget tvivel om. Frågan är om de två tomterna som planeras ingår i områdets som de dåvarande politiker lovade lämna orörda. 

 "Löftet ska gälla"

Den stora ängen har kommunen överlåtit till Saltkråkan AB för att uppfylla löftet – men den här konflikten gäller två villatomter som kommunen vill tillskapa längs med Mirabells gata.

Kommunfullmäktige tog beslut om att ändra detaljplanen för de två tomterna i december och beslutet har nu överklagats till mark- och miljödomstolen.

Så här skriver de klagande i till domstolen: 

”Löftet gäller till Astrid Lindgren och ingen annan. Vi, som för denna klagan, pratade personligen med Astrid Lindgren vid ett antal tillfällen, då hon sa, att den del av Kohagen, som man nu planerar tomter på skulle få vara den hage den fortfarande är. Vi anser att ett löfte avgivet av kommunpolitiker till en person, Astrid Lindgren, att bevara en "kohage" ska gälla. Vi fick också samma löfte av tjänstemän i kommunen, när vår byggnation var på gång. Kommunens planer på att bebygga två tomter strider mot tidigare avgivet löfte.”

 "Är bara vackra ord"

De boende har tidigare kritiserat kommunens plan för området och bland annat skrev man till samtliga partigrupper. Inte från något parti fick man något svar. Det har de boende också synpunkter på:

”Vi vill emellertid peka på kommunpolitikernas sätt, att inte bry sig om kommuninvånarnas synpunkter. Det verkar, som att kommunen inte tar hänsyn till de egna kommuninvånarnas synpunkter, utan genomför vad man tänkt, bara man inte gör något juridiskt fel. Det betyder, att det vackra man har på sin webbsida om medborgarinflytande, just bara är vackra ord.”

Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt kommer nu att pröva ärendet. Nedan kan du se en karta över de planerade villatomterna: 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt