Annons:

Kommunen köper in livsmedel från fem lokala företag – gläder politiker

Kommunen köper in livsmedel från fem lokala företag efter den senaste upphandlingen. Foto: Pixabay

Kommunen köper in livsmedel från fem lokala företag – gläder politiker

Under hösten 2015 genomfördes sex mindre upphandlingar för att öka andelen lokalt producerade varor i flera kommuner. En av dem var Vimmerby. Numera köper kommunen in livsmedel från fem företag i närområdet.

Annons:

Det var vid det senaste fullmäktigesammanträdet i Vimmerby som Gudrun Brunegård (KD) hade ställt en interpellation till kommunalrådet Tomas Peterson (M) om andelen närproducerade varor i kostverksamheten. 

Under de senaste åren har andelen närproducerat ökat i kommunen. Detta möjliggjordes under 2015. 

– Vi har gjort det möjligt för dem att lämna anbud genom en strimlad upphandling. Det gör att de kan lämna småanbud till bara en eller ett par platser. Det skedde 2015 och då presenterade vi för dem vilka möjligheter man har att lämna anbud, sa Tomas Peterson (M).

Efter den senaste upphandlingen köper kommunen in livsmedel från "Fläsk från glada utegrisar" i Brantestad, från Axelssons i Aby, Dackekött i Virserum, Emåmejeriet och Vibako. Det som köps in är fläskfärs, skinkstek, potatis, nötfärs, tärnat och strimlat nötkött, mjölk, filmjölk och färskt bröd. 

– Längst bort av dem ligger Dackekött i Virserum och dit är det ungefär 50 kilometer. Så det handlar om en radie av 50 kilometer.

"Väldigt glädjande"

Svaret från kommunalrådet gladde interpellanten Gudrun Brunegård.

– Det är väldigt glädjande, det är en fråga vi har brottats med och jag minns att vi jobbade med det här i kommunstyrelsen för flera år sedan. Då var LOU (Lagen om offentlig upphandling, reds.anm.) svårt utformad och att strimla var svårt. Roligt att höra att en utveckling har skett, sade hon.

Hon ville också veta hur stor del av volymen som är närproducerat. 

– Jag vet inte hur det har utvecklats, men jag är övertygad om att det har ökat. I vilken omfattning vet jag inte. Jag vet att en del känner att de inte har möjlighet att lägga anbud för att konkurrensen är tuff. Vi vill stimulera dem och det är bra att det går åt rätt håll, svarade Tomas Peterson.

"Inte riktigt säker"

Även om det handlade om hela volymen eller om det endast handlade om en del av livsmedlen ville Brunegård få svar på. 

– Jag är inte riktigt säker, men några av dem levererar endast till några specifika ställen. Det handlar om den kapacitet man har och därför gör man de här strimlade upphandlingarna, det kan handla om en skola eller ett äldreboende, sa Tomas Peterson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt