Annons:

Ekonomisk mardröm för BUN: "Kom som en chock"

Barn- och utbildningsnämndens underskott för 2017 blev ännu värre än väntat. Nämnden gör ett underskott på 18,6 miljoner kronor.
– Det kom som en chock för oss, säger Thomas Hjelm, tillförordnad barn- och utbildningschef.

Annons:

Anledningen är ett förändrat sätt att räkna semesterskulden till lärare, enligt Hjelm.

– Vi har pekat på att vi har brist på resurser och det vi fick reda på strax innan årsskiftet kom som en chock för oss allihopa. Att man ändrar sättet att räkna semesterlöneskulderna för lärarna förvärrade vårt resultat med nästan sex miljoner kronor, säger Thomas Hjelm, tillförordnad barn- och utbildningschef.

"Mer än fördubblat vår skuld"

Det har gjort att BUN:s totala resultat är ungefär 18,6 miljoner kronor jämfört med vad man budgeterat med.

– Man har kollat vad vi har för överskott totalt i hela kommunen och ansåg att vi har råd att ändra till det mer rätta sättet, säger han.

Huvudregeln är att semestern skall förläggas så att den anställde får en ledighetsperiod om minst fyra veckor under perioden juni-augusti.

– En lärare har tjänat in 26 semesterdagar vid årsskiftet från 1 juli och det motsvarar 38 000 kronor i det nya beräkningssättet. Det har mer än fördubblat vår skuld på det sättet. Det är mycket pengar som man kan göra mycket annat med, säger han och lägger till:

– Skulle lärarna sluta i januari så skulle vi vara tvungna att betala ut pengarna, de har ändå inarbetat den feriearbetsskulden.

"Vi förlorar elever"

Interkommunala ersättningar, det vill säga ersättningar till andra kommuner för utbildningskostnader, avviker rätt mycket gentemot budget. Fler Vimmerbyelever studerar på annan ort än vad Vimmerby gymnasium attraherar.

Avvikelsen är på 7,3 miljoner kronor.

– Det brukar handla om 100-talet elever varje år i de tre årskullarna.  Vi har budgeterat för en viss mängd elever in och en viss mängd ut och det vi ser är att vi har förlorat elever in till Vimmerby gymnasium, säger han.

Gymnasiet går minus med 5,1 miljoner inklusive de interkommunala ersättningarna.

"Det är tufft"

Grundskolan backar totalt elva miljoner kronor och där är 3,5 miljoner ökade semesterlöneskulder och kostnaden för elevassistenterna med särskilda behov har ett underskott på sju miljoner.

– Grundskolan har många elever och med en minskad budget och ökade behov av resurser så går det inte ihop. Vi ska ge alla elever deras rätt till undervisning oavsett vilket behovet är. Det är tufft. Kommunala självstyret ger oss pengar efter vad vi har råd med i kommunen, säger han.

Det finns verksamheter som går plus, bland annat fritidshemsverksamheterna, Campus Vimmerby och gymnasiesärskolan.

Förskolan påverkas

Förskolan har ett underskott på 1,6 miljoner kronor, varav hälften är ökad semesterlöneskuld.

– Det ser skapligt ut för förskolan. Vi fick pengar för de nya verksamheterna och volymökningen till förskolan under 2018.  Man har även lagt till extrapengar för 2018. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt