Annons:

Brunegård skrapade under ytan:

Gudrun Brunegård (KD) menar att majoriteten i landstinget underminerar sin trovärdighet. Foto: Julia Jonsson

Brunegård skrapade under ytan: "Majoriteten underminerar sin trovärdighet"

Landstingsmajoriteten underminerar sin trovärdighet genom att mörka usla resultat. Det menar oppositionsrådet Gudrun Brunegård (KD), som granskat resultaten i Öppna jämförelser under en vintersemesterdag.
– Det finns områden där resultaten är katastrofala, säger hon.

Annons:

I slutet av förra veckan bjöd kristdemkraternas landstingsråd Gudrun Brunegård in till en pressträff. Där redovisade hon en rad punkter där Landstinget i Kalmar län ligger dåligt till i Socialstyrelsens Öppna jämförelser. 

– Vi är vana vid att majoriteten berättar om hur bra vi ligger till i vården här. Det finns flera områden där vi inte är så bra och man kan se det i ett antal ganska viktiga indikatorer, att vi har väldigt dåliga resultat. I en del fall till och med sämst, säger Gudrun Brunegård (KD), som vill påpeka att majoriteten ofta trycker på hur positivt allt är i länet:

– Hur stolt man är över det som är gott, så förtar det lite grann av bilden om man inte erkänner att vi har allvarliga förbättringsområden. Det här är riktiga problemområden, som bara viftas undan. Det är jättesorgligt.

"Märkligt nog är vi näst sämst"

Brunegård har funnit ett tiotal områden där länets vård ligger i botten jämfört med andra län.

– Vi klarar inte av vårdgarantins löfte om läkarbsök inom sju dagar i primärvården. Vi är fjärde sämst i landet.

När det gäller fysiskt inaktiva diabetiker ligger länet fyra från slutet och när det gäller att sätta in propplösande i samband med hjärtflimmer innehar länet nästjumboplatsen av de 21 landstingen.

– Märkligt nog är vi näst sämst i länet där. Det är en enkel åtgärd som krävs för att bättra oss.

Näst högst i landet

Flera av de påpekade punkterna hänger samman med sjukdomar som kommer med ålder. Kalmar län har också den näst största andelen äldre befolkning. Kalmar län har dessutom en hög andel räkare bland diabetespatienter. Andelen påverkbar slutenvård vid hjärtsvikt, diabetes, astma eller KOL är också hög. 

Även när det gäller återfrakturer bland äldre och dödlighet efter stroke och hjärtinfarkt ligger länet i den absoluta botten.

– Dödligheten efter stroke är en allvarlig indikator.

Antalet bristningar vid förlossning bland förstföderskor är näst högst i landet.

– Vi är näst sämst i landet och Sverige är näst sämst av OECD-länder. Det är visserligen små siffror, men det handlar om bemanningen vid förlossningen. I Västervik var det ingen – alla var i Kalmar.

"Underkänner majoriteten"

Brunegård menar också att många äldre tvingas åka skyttetrafik mellan hemmet och sjukhuset under livets slutskede.

– Det gör att man inte hinner möta patienten i den situation som de är i. Man ska inte behöva åka fram och tillbaka sina sista dagar i livet, de ska man få tillbringa i lugn och oro. Nu, efter tolv års tjatande, ska en palliativ enhet startas i Västervik. Det ska kunna påverka de här siffrorna.

Nu kommer KD att lämna in en interpellation eller motion för att få till en åtgärdsplan.

– Vi underkänner majoritetens förmåga att ta tag i de problem som finns. Den här genomgången visar att vården inte är jämlik, det finns systemfel och vi vill att man ska analysera vad det är för systemfel. Kvaliteten ska inte skilja sig beroende på om man bor i Boden, Kalmar eller Stockholm. Det ska vara lika bra överallt, säger Brunegård och fortsätter:

– Här talar man gärna om pallplatser hit och dit och sopar problemen under mattan. 

Era kritiker kommer säga att ni letar fel bara för att landstinget hamnar högt i många mätningar. Hur svarar du på det?

– Det är oppositionens roll att peka på de brister som finns. Anders Henricsson underminerar sin egen trovärdighet när han inte erkänner de brister som finns. Man är bra på mycket, men det finns också allvarliga förbättringsområden.

"Svartmålning"

Anders Henricsson (S), landstingsstyrelsens ordförande, kallar KD-utspelet för "svartmålning" till Barometern.

– Det finns områden där vi måste förbättra oss, därför är sådana här jämförelser bra. Men det är inte vi i politiken som själva "hittar på" de goda resultaten. Det mäts det med. Jag tycker att det är tråkigt att KD svartmålar landstinget och på det sättet säger till medarbetarna att de inte gör ett tillräckligt bra jobb, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt