Annons:

BOENDE VID BLÅSEKULLE ANMÄLER KOMMUNEN

Så här ser BoKloks skiss ut för Blåsekulleparken. Karta: BoKlok

BOENDE VID BLÅSEKULLE ANMÄLER KOMMUNEN

Boende vid Blåsekulle och Höjden Ekonomisk Förening anmäler kommunen till revisorerna. Parterna är mycket kritiska till planerandet av bostäder på grönområdet.
”Konsekvensen av detta misslyckande har blivit att kommunen nu saknar ett stort antal bostäder och att man därför tvingas att ta till panikåtgärder”, står det bland annat i anmälan.

Annons:

Kommunen har hamnat i ytterligare en svår markkonflikt. Planeringen av bostäder vid Blåsekulle – där BoKlok visat stort intresse för byggnation – möts nu av kraftig kritik från boende på Domaregatan som anmält kommunen till revisorerna.

Kritiken mot Vimmerby kommun riktar främst in sig på följande punkter:

  • Vimmerby kommun saknar grönstrukturplan, trots att fullmäktige fattade beslut om att ta fram en sådan plan redan 2007.
  • I översiktsplanen från 2016 är Blåsekulle utpekat som naturområde och andra områden i Vimmerby pekas ut som lämpliga för bostäder.
  • Gestaltningsprogrammet Vackra Vimmerby, som antog av fullmäktige i juni 2015, lyfter fram Blåsekulle som ett viktigt inslag i Vimmerby.
  • Oförmågan att få fram bostäder i Vimmerby – kommunala beslut att ta fram bostadsförsörjningsprogram och mark för bostäder har runnit ut i sanden.
  • 2012 fattade fullmäktige beslut om att ändra detaljplanen för Karlbergstomten. Det har inte blivit gjort.
  • Miljöbalken anser att grönområden ska beaktas.

”Ledande beslutsfattare saknar kunskaper”

De boende och deras gemensamma ekonomiska förening är särskilt kritiska mot att översiktsplanen inte följs.

”Hur kan kommunen så sent som i maj 2016 anta en utredning i form av en fördjupad översiktsplan för Vimmerby stad (bestående av 187 sidor uppdelade i tre delar!) och sedan efter knappt ett år vilja köra över planen? Vad skickar det rent allmänt för signaler när det gäller tilltron till kommunala styrdokument?”

Man ifrågasätter även kompetensen hos kommunens beslutsfattare:

”Dessvärre går det inte att dra någon annan slutsats än att kommunens ledande beslutsfattare saknar kunskaper om de styrdokument som de själva varit med och beslutat om. Dels vet de inte vad som står i de dokument som faktiskt tagits fram, dels vet de inte vilka dokument de missar att ta fram trots att det finns politiska beslut om det.”

”Saknar känsla”

Även medborgardialogen, som kommunen fått mycket kritik för under de senaste åren, klandras:

”En annan slutsats man kan dra är att våra ledande beslutsfattare saknar känsla för medborgarinflytande och medborgardialog. Att medvetet avstå från dialog med medborgare är sällan en framgångsrik arbetsmetod utan leder bara till frustrerade och arga medborgare.”

36 lägenheter

Parterna sågar också processen i ärendet. Från början pekades fyra tomter ut på området. Efter mötet med BoKlok, som vill bygga 36 lägenheter och 45 parkeringsplatser i parken, ändrade kommunstyrelsen inriktning och beslutade i december 2017 för att inriktningen i detaljplanearbetet ska vara storkvarter för flerbostadshus.

”Vi ställer oss frågan om det överhuvudtaget är möjligt att göra en större förändring och orsaka mer störningar än genom att just gå från park till storkvarter för flerbostadshus”, skriver parterna.

”En otäck brist”

Parterna träffade kommunledningen i mitten av december 2017 och lämnade då flera idéer för hur en kompromisslösning skulle kunna utformas.

Det har man inte fått någon återkoppling på – vilket också sågas i anmälan: ”Detta beteende vittnar om en otäck brist på förståelse för hur kommunens beslut påverkar dess invånare och en närmast total okunskap om vad medborgardialog är för något. Det är ett agerande som ligger mycket, MYCKET långt från syftet med kommunens SLUS-projekt.”

”Kommunstyrelsen har inte kontroll”

Anmälan mynnar ut i en uppmaning till kommunens revisorer om en ny granskning av kommunstyrelsens fysiska planering.

”Vi frågar oss om kommunstyrelsen sköter verksamheten med strategisk fysisk planering på ett ändamålsenligt sätt när flera viktiga uppdrag som kommunfullmäktige gett till kommunstyrelsen rinner ut i sanden. Det gäller t ex kommunfullmäktiges beslut om att ta fram en detaljplan för Karlbergsfastigheten och en grönstrukturplan.”

Även kommunstyrelsens internkontroll ifrågasätts:

”Vi har sett att ett stort antal beslut inte leder fram till något och att det heller inte görs någon uppföljning. Vi menar att kommunstyrelsen inte har kontroll över fattade beslut, lämnade uppdrag eller innehållet i de styrdokument som finns.”

Fotnot: Hur protestgruppens talesperson Marcus Alsér ser på frågan kan du läsa om här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt