Annons:

Talespersonen: ”Kommunen kan inte vika sig totalt”

Marcus Alsér är talesperson för de boende på Domaregatan som inte gillar BoKloks förslag. Foto: Simon Henriksson

Talespersonen: ”Kommunen kan inte vika sig totalt”

De boende på Domaregatan är rejält upprörda över planerna för Blåsekulle. Talespersonen Marcus Alsér anser att frågan hanterats felaktigt på flera nivåer.
– Det har varit en total avsaknad av dialog, säger han.

Annons:

BoKlok vill bygga 36 lägenheter och 45 parkeringsplatser på Blåsekulle i Vimmerby. De tre stora partierna i Vimmerby (Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet)  har ställt sig positiva till bostadsbyggnation på den berörda marken. 

Nu väntar ytterligare en rejäl markkonflikt för kommunens politiker och tjänstemän. De boende på Domaregatan har anmält kommunen till revisorerna – och alla är motståndare till BoKloks förslag. Därför har man nu anmält kommunen till revisorerna.

– Vi är beredda att kämpa. Så här långt har det varit en total avsaknad av dialog från kommunens sida. Vi har förståelse för att det behövs bostäder, men när man klampar på ens privata dörr och den egna ekonomin påverkas tycker jag att man förtjänar respekt, menar Marcus Alsér.

”Man får inte särbehandla”

När kommunstyrelsen gav ett planuppdrag om förtätning i Vimmerby fanns Blåsekulle med. Då handlade det om fyra villatomter. Men BoKloks planer för gräsplätten är betydligt större än så. Det handlar om en totalexploatering med 36 lägenheter och 45 parkeringsplatser.

– Vi som bor på Domaregatan är helt överens om att BoKloks förslag är helt fel, men merparten är för någon form av bebyggelse. Man kan inte vika sig totalt bara för att man får ett erbjudande och man får inte särbehandla ett företag bara för att det är lokalt förankrat. Däremot vore det intressant att utlysa en arkitekttävling och ta fram olika alternativ. Det är sällan man tar in en enda offert på ett stort jobb.

”Drabbar enskilda”

Kommunen har hamnat i en mängd strider om mark under den senaste tiden. Den största handlar förstås om Nybble-området vid Kohagen – men det finns fler exempel.

– Den fysiska planeringen från kommunen har brustit och nu skriker alla efter tomter. Fort blir sällan bra och det drabbar enskilda medborgargrupper, det pyr lite varstans. Vi vänder oss framför allt mot att man inte lyckats följa kommunfullmäktiges beslut. 

”Blir uppriktigt orolig”

De beslut från fullmäktige – kommunens högsta beslutande organ – som Alsér reagerar på är avsaknaden av en grönstrukturplan (beslut 2007) och översiktsplanen (reviderat beslut 2016).

– Jag blir uppriktigt orolig över den bristande respekten för styrdokument. När vi tog upp skrivningarna i översiktsplanen med kommunalråden visste de inte vad vi pratade om. Det tycker jag är väldigt anmärkningsvärt, säger Alsér och fortsätter:

– Översiktsplanen är medborgarnas möjlighet att tycka till om utvecklingen i stan. I översiktsplanen står det att vårt område är viktigt att behålla och det är inget litet dokument. Det sträcker sig till 2032 och det är väldigt mycket skattepengar som bränts på att ta fram översiktsplanen. Tjänstemännen har lagt 500 timmar och man har köpt externa resurser för 365 000 kronor. Sedan går det nio månader och då vill man förtäta på helt andra områden än översiktsplanen anger. Ska man agera på det sättet är det lika bra att köra utan styrdokument. Vi menar att kommunen ska följa översiktsplanen.

”Har varit kalla handen”

Protestgruppen har haft ett möte med kommunalråden och erbjudit andra alternativ.

– Vi har inte sagt att det inte ska byggas, men det har varit kalla handen. Vi är inte emot byggnation eller utveckling, men det måste gå rätt till och vi vill inte ha en tokig utveckling. Bokloks förslag är det enda vi sett och det är förskräckligt. Jag förstår inte varför man är så fastlåst vid att BoKlok ska få bygga.

Alsér är kritisk till den bristande medborgardialogen.

– Det här är en promille av kommunens verksamhet och om andra saker sköts på samma sätt blir jag riktigt orolig. Till att börja med vill vi ha en dialog och kommunalråden kunde ha tagit kontakt med oss direkt efter deras möte med BoKlok.

Kan tänka sig bebyggelse

Enligt Alsér används området till lek och friluftsliv.

– Det finns jättemycket att utveckla runt det och ingen på gatan är emot liv och rörelse.

Merparten av oss på gatan är positiva till att det byggs på en del av parken, men att det ska vara i samklang med den miljö som finns runt Blåsekulle. 

Finns det någon bättre central tomt att bygga på i Vimmerby?

– Strategiskt har man pekat ut Karlbergstomten till bostäder och den saneringen är inte billigare om tio år. Varför köpa en sådan tomt om man inte ska göra något med den?

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt