Annons:

Total oreda i bokslutet – revisorerna kan inte bedöma det

Kommunalförbundet Itsam måste göra om sitt bokslut.

Total oreda i bokslutet – revisorerna kan inte bedöma det

Itsams bokslut berättar om en intäktsökning på sju procent. Men bara 2,8 procent förklaras. Nu kräver revisorerna att räkenskaperna görs om.

Annons:

Direktionen (Itsams styrelse) har nu fått till den 3 april på sig att göra om bokslutet. Revisorerna anser att de inte kan bedöma om räkenskaperna är korrekta utifrån det material de fått till sig.

– Det är svårt att följa. Det finns en intäktsökning på 7 procent, men man kan bara förklara 2,8. Balanskontot, där materiel ligger, brukar ligga 100 000, nu låg det 12 miljoner där, sa Ulf Svensson (C), kommunens revisor, på det pågående fullmäktigesammanträdet. 

Nu finns det risk att beslut om ansvarsfrihet för 2017 försenas.

 – Det är lite rörigt och man har svårt att förklara från direktionen och ledningen på Itsam. Jag tror inte att det handlar om något mygel, utan det handlar om okunskap. Man har genomfört en organisationsförändringen och underskattat konsekvenserna. 

"Det kan vi inte se"

Chefer på lägre nivå har fått ett större ekonomiskt ansvar än tidigare. 

– Man har försökt att föra ned ekonomistyrningen på en lägre nivå och försökt bryta ned kostnaderna. Följden har blivit mängder med omföringar internt. Förmodligen är allt rätt på sista raden, men hur kom man dit? Det kan vi inte se. Det kanske är olyckligt att göra en sådan förändring mitt i ett år, men motivet kan man förstå, säger Svensson till Dagens Vimmerby. 

Kommer man kunna lösa det här? 

 – Det tror jag, men det tar tid och kräver arbete. Det är egentligen bara hantverk det handlar om och att följa alla transaktioner. Att det ligger ovanligt mycket pengar på ett konto kan bero på ett fel i ekonomisystemet, men vi vet inte.

Överskottet ser ut att bli större än budgeterat; 3,3 miljoner istället för 2,7. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt