Annons:

LIBERALERNAS VALLÖFTE: STÄNGDA SKOLOR OCH HÖJDA AVGIFTER

Liberalerna vill lägga ned både Djursdala skola och Rumskulla skola. Foto: Vimmerby kommun

LIBERALERNAS VALLÖFTE: STÄNGDA SKOLOR OCH HÖJDA AVGIFTER

Den som trodde att Liberalerna i Vimmerby hade gett upp får tänka om. Nu går partiet fram med 36 punkter inför valet – där man bland annat vill stänga skolor och höja avgifter för att förbättra kommunens ekonomi.
– Det stora problemet är fortsatt att kommunens ekonomi inte är bra, säger förstanamnet Johan Rosén.

Annons:

Liberalerna är definitivt det parti som valt att sticka ut mest hittills inför höstens val. Partiet vill genomföra en rad kontroversiella åtgärder och besparingar för att få ordning på kommunens ekonomi. 

Det mest uppseendeväckande är att Liberalerna vill stänga två landsbygdsskolor. Det handlar om Djursdala och Rumskulla, som partiet går till val på att lägga ned.

– Har man underskott i ekonomin så måste man göra saker och ting. Det är för oss likvärdigt vilka skolor vi ska lägga ned, men vi har enats om en kompromiss och det är de här två skolorna. I ett allmänt val ska man ta ställning till hela situationen och då kan man inte titta på särintressen som i en folkomröstning, säger Liberalernas Johan Rosén.

Ni lär vara enda parti som går fram med det inför valet. Varför tror ni att det kan generera röster?

– Man måste visa vilka besparingar man måste göra eller vilken kommunalskattehöjning som måste göras. Ingen pratade om det inför förra valet. Det var bara vi liberaler som lade ett förslag om att höja kommunalskatten med fyra öre. När vi sedan hade den stora ekonomiska debatten, så gick alla på en 50-öreshöjning. Vi hade ett förslag på fyra öre och då beaktade vi att den stora invandringen skulle komma. Den har gjort att kommunen för stunden klarat ekonomin. Vi föreslog 60 ensamkommande, men vi tog emot över 100. Hade vi skött det här annorlunda kunde vi ha tjänat mycket mer pengar på det. 

Höja samtliga avgifter

Liberalerna vill också höja samtliga avgifter i kommunen. Avgifterna ska vara minst ett öre lägre än snittet för de sex närmaste kommunerna.

– Det är för att ekonomin är kommunens stora problem. Vi vill ha avgifter så långt det går. Rullstolen ska kosta lika mycket som den högsta närliggande kommunens avgift, likaså med hyran och med måltider på exempelvis Vimar- och Borghaga. Avgifterna där måste gå upp så det kostar lika mycket som i det högsta nyproducerade servicehemmet i de närliggande kommunerna.

Partiet vill att räddningstjänsterna i Rumskulla, Södra Vi och Tuna görs om till räddningsvärn. 

– Vi vill se en samordning med andra kommuner för att få till det.

"Möjligheten för invandrare"

Liberalerna vill skapa ett gymnasieförbund med någon annan kommun för gymnasieutbildningen, man vill ha stopp för kommunala bidrag till investeringar i föreningslokaler, man säger nej till en multiarena under mandatperioden och vill minska bidragen till enskilda vägar. Man vill inte tillåta handel på Krönsmon.

Liberalerna vill sälja av kommunens skogsinnehav, men hur mycket kan Johan Rosén inte säga i det här läget.

– Så detaljerat har vi inte sagt, men vi vill sälja skog. 

Liberalerna vill minska näringslivsenheten, underlätta för HVB-hem på Eken, Pelarne skola och i Nybble. Partiet vill att nyanlända ska ges möjlighet till praktikjobb, som exempelvis skolvakter och nattbiträden på äldreboenden med en lön på 50 kronor i timmen. Han är inte rädd att det ska öka segregationen eller skapa större klyftor.

– Tvärtom. Det här är möjligheten både för invandrare att komma in på arbetsmarknaden och att arbetsmarknaden öppnas därför att vi andra kan tjäna pengar på invandrare. De flesta vill växa och tjäna mer, men nu stänger vi ute invandare. I hela Europa och Nordamerika är det lättare att få jobb. Typexemplet är fixartjänsten. Här finns många invandrare, till exempel ensamkommande, som är mer villiga att klippa gräsmattor för 50 kronor i timmen. Invandraren kan tjäna 20 000 kronor om året skattefritt. Ska vi då subventionera tjänsten med en kommunal tjänst med lön på kanske 120 kronor plus semesterersättning och sociala avgifter på det så blir det 176 kronor i timmen. Det här anser vi är en typisk instegsmarknadstjänst. Det här och annat måste vi arbeta mer med. Vi tror att invandrare drar vidare och söker sig vidare till högre lönenivåer. Det finns mycket mer att säga om detta, säger Johan Rosén.

"En inriktning"

Partiet går inte fram med varken någon skattehöjning eller skattesänkning.

– Vi har resonerat om det här. Klarhet i ekonomin är det viktigaste. Vi vill inte höja skatten, men vi ser en teknisk möjlighet att eventuellt 2021 sänka skatten med elva öre. Just nu är det dock en hypotetisk fråga. Vi har ett sådant kostnadstryck i verksamheterna och högre kostnader än flera jämförbara kommuner. Vi har massor av konkreta besparingar och för oss är ordning och reda i ekonomin den viktigaste punkten. Vi vill också skapa förutsättningar för jobb för invandrare och har ju konkreta åtgärder för det.

Vad skulle era samtliga besparingar innebära i kronor?

– Det här är en inriktning. Vissa besparingar hänvisar jag till mitt medborgarförslag jag ingav och som behandlades av fullmäkigte våren 2015. 

Tillför tjänster till Kulturskolan

Liberalerna vill också satsa på Kulturskolan och återinföra tre tjänster.

– Kulturskolan är lika viktig som annan verksamhet. När vi föreslår nedläggning av Djursdala skola kommer dessa elever ej bli utan skolgång. Men när Kulturskolan lades ned, så stod trumpetaren utan möjlighet till skola. Därför ska alla trumpetare och andra rösta på oss.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt