Annons:

Rosén om avhoppet: ”Det gör lite ont när partiet knoppas om”

Det är full strid i Liberalerna i Vimmerby. Johan Rosén försvarar sitt kritiserade tillvägagångssätt. Foto: Liberalerna

Rosén om avhoppet: ”Det gör lite ont när partiet knoppas om”

Johan Rosén är tillbaka i kommunpolitiken på allvar. Det fick rutinerade liberalen Anders Fransson att lämna partiet.
– Det går inte skada ett parti som haft så stora problem som Liberalerna har haft, säger han.

Annons:

I början av veckan berättade Dagens Vimmerby att Johan Rosén är tillbaka i det hårt skadeskjutna Liberalerna. Partiet går till val med en åtta man stark valsedel – och flera kontroversiella förslag. Bland annat vill man lägga ned två skolor, sälja både skog och Granen samt höja kommunens avgifter.

Det fick Anders Fransson att se rött – och i dag meddelade han att han lämnar partiet.

– Många tror säkert att jag är kvar för jag förknippas med Liberalerna. Men det här kan jag inte stå bakom. Jag vänder mig emot allt i det här. Vi har haft stora, skarpa diskussioner och jag har försökt att stoppa Johan. Men det går inte och då får jag tacka för mig, sa han i en öppenhjärtig intervju.

Johan Rosén beklagar avhoppet:

– Det är jättesynd att Anders vill lämna partiet. Vi har haft en rolig och spännande diskussion under hösten och några av de kompromisser vi har bär tydligt Anders prägel. Därmed blir det lite överraskande att han lämnar politiken, men det är hans val.

 "Kompromissen ligger fast"

Bland annat ska Fransson ha fått igenom förslaget att sälja Granen.

– Det var en stor kompromiss för oss där Anders, precis som Socialdemokraterna, förespråkade en försäljning och vi gick med på det. Där kan man fråga sig vad som är höger- och vad som är vänsterpolitik? Jag vill istället höja hyran för de boende på Granen. Om vi säljer fastigheten kommer en privat aktör höja hyran och då är frågan vad som är bäst: att kommunen höjer hyran eller att en privat hyresvärd gör det? Den diskussionen vill inte Socialdemokraterna ta.

Kommer ni ändra synpunkt i frågan när Fransson nu lämnar partiet?

– Vi är cirka tio personer som har diskuterat det här under en lång period och nu ligger den här kompromissen fast och vi kör på det här. Det är bra att de olika synpunkterna kommer fram och att vi kan ha den här debatten.

 "Varit mer än välkommen"

Fransson menar att Johan Rosén själv har värvat medlemmar som sedan tagit hans Roséns parti i fråga efter fråga.

– Under hela hösten har jag sökt folk för att vi ska få det här paritet att leva. Jag har jobbat fram nya medlemmar, men har inte fastställt det här programmet på egen hand. Anders har varit mer än välkommen på mötena och har också kunnat värva medlemmar.

Han liknar ditt agerande vid en kupp. Hur ser du på det?

– Alla får använda vilka ord de vill, jag kan bara säga att det skett under demokratiska former. Vi har haft åtta-nio möten och jag har sagt att jag söker folk hela tiden. Det har andra också kunnat göra.

 "Jättevälkommen tillbaka"

Rosén beklagar Franssons avhopp: 

– Absolut. Vi är så få i alla partier att vi behöver alla och vi behöver fler. Ändrar han sig är han jättevälkommen tillbaka.

Tror du att Franssons uttalanden skadar partiet?

– Man kan inte skada ett parti som haft så stora problem. Partiet knoppas om och då gör det lite ont.

Fransson anser att politiken innebär en vänstersväng. Hur ser du på det?

– Vi försöker få in mer i avgifter istället för fortsatta skattehöjningar. Det är nog traditionell borgerlig politik. Vi vill sälja offentlig egendom, är det vänster eller borgerligt? Det är nog borgerligt. Vi vill spara för att stoppa fortsatta skattehöjningar, det är nog borgerlig politik. Bollen är rund och så är det i politiken också. Ofta handlar vänster och höger om vem som säger det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt