Annons:

DV AVSLÖJAR: NEDSKÄRNINGAR INOM SKOLAN I HÖST

AL-skolans rektor Josephine Svensson är oroad över de minskade resurserna. Foto: Jakob Karlsson

DV AVSLÖJAR: NEDSKÄRNINGAR INOM SKOLAN I HÖST

Grundskolan drabbas av nedskärningar i höst. Det står klart sedan nämnden inte fått den täckning för volymökningen som begärts.
– Det är oroväckande och man funderar på hur vi ska få ihop det, säger Josephine Svensson, rektor på Astrid Lindgrens skolas högstadium.

Annons:

Antalet elever på kommunens två högstadier ökar i höst – men resurserna följer inte med. Det innebär att antalet elever per tjänst tilltar; från 12,05 elever per tjänst till 12,84.

” Från läsår 2018/19 erhåller rektorerna mindre per elev eftersom BUN inte får mer pengar. BUN har äskat mer för elevökningar men inte fått mera, eftersom elevtalen ökar men vi inte får mera pengar så måste vi minska resurstilldelningen per elev”, skriver den tillförordnade förvaltningschefen Thomas Hjelm i ett mejl till Dagens Vimmerby.

 "Kommer påverka oss"

Högstadiet på Vimarskolan går från 252 till 281 elever i höst. Med nuvarande resurstilldelningen skulle enheten haft 23,3 tjänster – i stället blir det 21,9.

DV har sökt Vimarkskolans rektor Pernilla Begu utan resultat. Josephine Svensson är rektor för högstadiet på AL och har samma svåra uppgift framför sig.  

– Det blir ungefär samma nedskärning för oss. Det är oroväckande och man funderar på hur man ska få ihop det. Det kommer påverka oss en del, men det är för tidigt att säga hur. Vi jobbar på hur det kommer se ut exakt och ser över gruppindelningar och storleken på grupperna. Vilken omfattning nedskärningen medför är svårt att säga, det är en ganska komplex situation.

 "Påverkas alltid"

Svensson är bekymrad över att studiemiljön riskerar att försämras.

– Jag är orolig att det ska påverka elevernas lärandemöjligheter och att inlärningsmiljön inte hamnar på den nivå som den behöver vara.

Hur kan det påverka lärarnas situation?

– Det är också lite tidigt att säga. Det hänger ihop med pusslet som man behöver se över. Vid en sådan här besparing påverkas man alltid och man blir orolig för hur det ska bli.

Nästa vecka ska skolans rektorer få en genomgång av den granskning av verksamheten som Agneta Gatel genomfört. Enligt uppgifter till DV innehåller den förslag på ytterligare effektiviseringar.

– Det ska bli intressant att höra vad den innehåller och vad som kommit ut av det man sett över. Förhoppningsvis blir det något som vi kan lära oss av.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt