Annons:

Konsulten: BUN kan spara 17,6 miljoner

Konsulten som granskat barn- och utbildningsnämndens verksamhet anser att Vimmerbys två högskolor försvårar samordningspotentialen. Foto: Vimmerby kommun

Konsulten: BUN kan spara 17,6 miljoner

Barn- och utbildningsnämnden missade budget med 18,1 miljoner under fjolåret. Nu är genomlysningen av verksamheten klar – och utredaren Agneta Gatel ser en rejäl besparingspotential i verksamheten.
Rapporten visar att verksamheten kan effektivisera med 17,6 miljoner kronor.

Annons:

I höstas fattade en oenig kommunstyrelse beslut om att genomföra en genomlysning av barn- och utbildningsnämnden. Uppdraget gick till Agneta Gatel, som även vikarierat som förvaltningschef under våren.

I sin genomlysning har Gatel jämfört Vimmerby med fem andra kommuner och fått fram ett riktmärke. Kommunerna är lika Vimmerby sett till förutsättningarna och når minst lika bra resultat som Vimmerby.

Gatel har räknat ut ett riktvärde för jämförelsekommunerna – och grundskolan i Vimmerby är betydligt dyrare.

Jämfört med riktmärket skiljer 12 093 kronor – per elev. Trots den betydligt lägre satsade når kommunerna som bildar riktvärdet ett bättre resultat än eleverna i Vimmerby.

Flera exempel

Gatel slår fast att kommunens kostnadseffektivitet inom barn- och utbildningsnämnden ligger på 87,5 procent – och att man bör kunna spara 17,6 miljoner kronor.

Gatel tar upp flera exempel där hon menar att politiken måste bestämma vilken nivå som ska gälla för tilldelningen av resurser. Här är några av hennes räkneexempel:

  • Om tilldelningen är beräknad för 12,5 elever/lärare men flera enheter ligger på 10,5 elever/ ärare så kostar det för ett underlag på 700 elever ca 6 mkr mer än vad som är tilldelat.
  • Om tilldelningen är 6,1 barn/personal men förskolan i praktiken ligger på 5,7 barn (som det står i SI-rapporten) så innebär det ett överskridande med 3 mkr
  • Om högstadiets lärare undervisar i medeltal 16,5 timmar/vecka går det åt 22,5 lärare. Om de i stället undervisar 18,0 t/vecka går det åt 20,5 lärare, vilket motsvarar en minskad kostnad med ca 1,5 miljon kronor.

”Behöver underlag”

Gatel har intervjuat mängder av chefer inom verksamheten och kommit fram till att det ”råder oklarheter” angående förutsättningarna att följa budget. Konsulten anser okcså att det inte finns tillräckligt stöd för den sammanhållna utbildningskulturen i organisationen.

I intervjuerna har enhetscheferna vittnat om ett stort avstånd till verksamhetsledningen när det gäller budgetfrågor. ”Politiken behöver underlag för att bestämma vilken kvalitetsnivå man kan lägga sig på och vilka behov som behöver prioriteras”, skriver Gatel i sin rapport och vill både se tydligare ramar och en större acceptans för ramarna.

”Försvårar samordning”

Gatel ser också ett värde i att slå ihop högstadierna i Vimmerby:

”Strävan efter samordning och högre grad av likvärdighet motverkas av den långa traditionen av två högstadieskolor. Det försvårar samordning och hindrar samverkan vad beträffar olika lärarkompetenser.”

Genomlysningen har avgränsats till de verksamheter som kommunen än bundna till av lag. Vuxenutbildningen, särskolan och gymnasiet har inte granskats.

DV kommer att följa upp rapporten under dagen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt