Annons:

Ekonomichefen om resultatet:

Ekonomichefen Mattias Karlsson ser att stora utmaningar väntar kommunen. Foto: Simon Henriksson

Ekonomichefen om resultatet: "På papperet ser det bra ut"

I går godkände kommunfullmäktige fjolårets årsredovisning. Den visade att kommunen gör ett resultat på cirka åtta miljoner kronor.
– Framåt behöver vi ha goda resultat. Det räcker inte med plus minus noll, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Annons:

Vimmerby kommuns ekonomi har blivit avsevärt bättre jämfört med katastrofåret 2014. Men utmaningarna hopar sig likväl inför framtiden.

– Vi måste skapa ett överskott och nå goda resultat. Det räcker inte med plus minus noll. Det finns ett stort investeringsbehov, vi har pensionsskulden, amorteringar och en låneskuld, sa Mattias Karlsson, kommunens ekonomichef, under sin redogörelse på gårdagens kommunfullmäktigesammanträde.

Resultatet 2017 blev trots allt något sämre än budgeterat. 

– Det är ett bra underliggande resultat, som kunde ha varit bättre. Att det inte är det har sina naturliga förklaringar. Vi har tagit stora poster, som att skriva ned fibern och Krönsmon. Det gör att det känns bra inför kommande år, säger Mattias Karlsson till DV.

Amorterade 100 miljoner

Förra året amorterade kommunen hela 100 miljoner kronor.

– Det får man anse är ganska bra för en kommun med Vimmerbys storlek. Vi har ett bra kassaflöde, det är mycket pengar in och relativt lite pengar i investeringar ut. Det är det som avgör vad som blir kvar. Vi har också kunnat följa vår amorteringsplan. Det beror också på att vi är i ett läge där vi betalar låg ränta och är det någon gång man ska amortera är det nu.

Ekonomin är ändå mycket bättre än för några år sedan?

– Ja. Det har gjorts ett omtag. Man satte sig ned när det blev tydligt med minusresultatet 2014. Då förstod vi att så här kan vi inte ha det. På papperet ser det bra ut, men det är många utmaningar kvar. Allt är inte heller pengar, det handlar också om hur verksamheterna mår och hur medarbetarna mår.

"Kan ta lån igen"

Mattias Karlsson varnar dock för de kommande åren.

– Det gör väl alltid vi ekonomer, men det ser utmanande ut. En klen tröst är att det inte bara är Vimmerby som står inför detta. Många kommunkompisar har utmaningar och det är allt från stora till små utmaningar. Vi har digitalisering, rekrytering och urbanisering.

Det har också börjat diskuteras huruvida kommunen ska ta upp nya lån.

– Nu har vi haft en period där vi amorterat och betalat av på befintliga lån. Men vi har haft en låg investeringstakt och säg exempelvis att Vimarhem ska bygga för 100 miljoner kronor, då måste vi låna. Investeringsbehovet är enormt, men det är en politisk fråga vad man vill prioritera och vad man vill satsa på. Men vi kan ta upp lån igen, det stämmer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt