Annons:

FICK KRAV FRÅN KS – HANDLINGSPLANEN LÄMNADES ALDRIG IN

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är besviken på sina kollegor i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Simon Henriksson

FICK KRAV FRÅN KS – HANDLINGSPLANEN LÄMNADES ALDRIG IN

Redan i juni förra året begärde kommunstyrelsen en handlingsplan från barn- och utbildningsnämnden. Men någon handlingsplan kom aldrig – och nämnden gick med över 18 miljoner i underskott.
– Det är inte bra och dålig koll av oss också, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Efter Dagens Vimmerbys artikel om stora nedskärningar på Vimarskolans högstadium har diskussionen om barn- och utbildningsnämndens ekonomi blossat upp igen.

Ifjol gjorde nämnden ett underskott på över 18 miljoner kronor. Redan i juni 2017 begärde kommunstyrelsen en ekonomisk handlingsplan från nämnden. Det gjorde man även från kommunstyrelsen och socialnämnden.

De två sistnämnda lämnade in varsin handlingsplan – men det gjorde aldrig barn- och utbildningsnämnden.

– Vi har inte diskuterat någon handlingsplan och det kan vara så. Vi har diskuterat situationen, men inte utifrån något papper. Vi har haft dialog om hur det har sett ut. Det är inte bra och det är dålig koll av oss också.

Vems är felet?

– Har man begärt en handlingsplan och det ska komma en så bör det göra det. Ansvaret ligger på dem som ska göra den.

Ligger det på nämnden eller förvaltningen?

– Delegerar man en handlingsplan så tänker jag att det är tjänstemännen som plockar fram den. Man har alltid dialog med förvaltningen när man diskuterar en handlingsplan.

Borde ni i kommunstyrelsen ha varit tydligare?

– Det kan jag tycka. Det är väl allas fel. Det har varit mycket med ekonomin under lång tid. Även om det inte kommer in en handlingsplan så har vi diskuterat det här.

 "Skett en förändring"

Nu, nästan ett år senare och när BUN begärt ytterligare 2,5 miljoner, har kommunstyrelsen begärt ytterligare en handlingsplan från samma nämnd.

– Nu är vi mer på tå hela tiden. Det har varit ett stort arbete och ekonomin måste löpa jämte kvalité. När vi beställer en handlingsplan nu så kommer den. Vi har blivit väldigt ekonomiskt medvetna i kommunen och det har skett en förändring jämfört med förra året.

Visar det här en ekonomisk nonchalans inom BUN?

– Det skulle jag inte säga, jag skulle säga att vi inte har följt uppdraget. Dialogen har funnits hela tiden så nonchalans skulle jag inte vilja säga. 

Vad hade du tänkt som skattebetalare om en nämnd som gör ett underskott på 18 miljoner inte tar fram den handlingsplan som beställs?

– Att man borde ha gjort det. Det tänker jag som medborgare.

Hur är ditt förtroende för förvaltningen och nämnden?

– Jag har förtroende för förvaltning och nämnd så länge det är som det är. Vi jobbar tillsammans med detta och jag litar på att de ska göra det de ska. Vi måste hitta saker tillsammans.

Påverkas ditt förtroende av att handlingsplanen inte togs fram?

– Inte i dagsläget, men jag skulle helst ha sett att den kommit. Jag kommer diskutera det här med dem så fort jag har möjlighet.

Är det förvånande att ekonomin i kommunen ser ut som den gör när en sådan här viktig sak inte genomförs?

– Jag kan inte säga att en handlingsplan hade förändrat situationen, men vi bör jobba mer och mer med de här bitarna. Vi har breddat vårt ekonomiska ansvar och tycker att vi är ekonomiskt medvetna trots detta, men vi kan göra ännu mer.

 "Inga problem"

Helen Nilsson tror att den nya begäran om en handlingsplan kommer att uppfyllas.

– Det är inga problem, det kommer vi få, det vet jag. Nu har vi gjort en genomlysning och har tagit en diskussion med barn och utbildning. Det är ganska bråttom.

Insåg man inte allvaret inom BUN förra året?

– Jag har sett allvaret länge. Och vi har 101 procent utgifter sett till våra intäkter. Fortsätter man att ge pengar så gör man alla en otjänst.

Insåg inte BUN allvaret förra året?

– Alla har sitt att göra och måste dra sitt strå till stacken. Ibland blir man fastlåst i sin box, men kommunen är en helhet. Jag ser att de tar det på större allvar i dag.

Hur kan man inte ta situationen på största allvar när bokslutet landar på ett underskott på 18 miljoner?

– En del i underskottet är tillfälliga delar. Man har väl tagit det på allvar, men inte kommit igenom den processen. Man har börjat jobba med det nu vad jag förstår, men jag vet inte om det är rätt saker man tittar på.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt