Annons:

  • SSU-ledaren i Vimmerby:

    SSU:s ordförande i Vimmerby, Aliah Brink Salim, talade på första maj i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • SSU-ledaren i Vimmerby:

    EU-parlementarikern Anna Hedh.

  • SSU-ledaren i Vimmerby:

    Chelsy Nicolas uppträdde.

  • SSU-ledaren i Vimmerby:

SSU-ledaren i Vimmerby: "Reinfeldt känns som en mysliberal"

Första maj är fortfarande en viktig dag för Socialdemokraterna. Både europaparlamentarikern Anna Hedh och SSU:s ordförande i Vimmerby Aliah Brink Salim talade.
– Det är viktigt att påminna om att Socialdemokraterna är i opposition mot samhällets orättvisor, sa Salim.

Annons:

Nog märktes det att det är valår i samband med Socialdemokraternas första maj-firande i Källängsparken. Fler än tidigare under mandatperioden deltog i firandet, som gick under parollen "Tillsammans för trygghet".

– Jag vågar nästan säga att vi är dubbelt så många här i dag, sa Daniel Nestor, ordförande i Arbetarekommunen.

Vad beror det på?

– Dels beror det nog på platsen, vi vill synas mer och här syns vi mer. Sedan tror jag att många har tagit ställning. Man vill ha ett mer solidariskt Sverige och vi står enade i kampen. Innan kanske man inte varit lika tydlig med att man är socialdemokrat, men vi ser att medlemsantalet ökar. Det är viktigt, för vi står inför ett riktigt ödesval.

"Ska ge ringar på vattnet"

Efter det sedvanliga demonstrationståget tog sig Socialdemokraterna med sina plakat till Källängsparken. Där var europaparlamentarikern Anna Hedh (S) först ut att tala. Som ordförande för S-kvinnor i Kalmar län innehöll talet förstås ett stort fokus på kvinnors situation och på jämställdhet.

– En kvinna har 6 000 kronor mindre i månaden än en man i pension. Det är ovärdigt ett land som Sverige. Några länder måste gå först när det kommer till jämställdheten och det behöver Sverige göra. Vår kamp ska ge ringar på vatten, sa hon bland annat.

Anna Hedh betonade även att "bra sjukvård inte ska vara ett rikemansprivilegium", att barn inte ska delas upp baserat på religion eller föräldrars bakgrund och att sex ska vara frivilligt – allt annat än ovärdigt. 

– Vi ska ha en likvärdig sjukvård och skola. Barn ska inte delas upp, vi och dem-tänkandet ska bort och straffen för våldsbrott ska skärpas. 

"Mer höger än någonsin"

Aliah Brink Salim, ordförande för SSU i Vimmerby, höll ett första maj-tal för allra första gången. Hon valde att fokusera mycket på vikten av att hennes parti får fortsätta att regera både i kommunen, men framför allt i Sverige som helhet.

– Vi har en höger som är mer höger än någonsin, sa hon och pekade ut majoritetspartnern Moderaterna samt Sverigedemokraterna som huvudfiende inför valet. 

– Fredrik Reinfeldt känns som en mysliberal i jämförelse med Ulf Kristersson. 

Hon citerade också Olof Palme. 

– Det är viktigt att poängtera att Socialdemokraterna är i opposition mot samhällets orättvisor och att samhället går att förändra. 

Hon skickade också med ett budskap till moderpartiet i Vimmerby.

– Ni kan räkna med oss i valrörelsen. Vi kommer att ta det där extra trappsteget och göra allt för att locka de unga till Socialdemokraterna. 

"Blir stolt"

Kommunalrådskandidaten Helen Nilsson avslutade sedan med ett kort tal.

– Låt oss förändra och det ska vi göra tillsammans, sa hon.

Daniel Nestor var nöjd med första maj-firandet och talarna.

– Att Anna Hedh, vår representant i EU-parlamentet, är här är jättekul. EU-valet är något som ofta glöms bort, men som hon säger påverkar det oss väldigt mycket. Det här var Aliahs första första maj-tal och det var jättekul. Jag blir stolt som distriktsordförande. 

Nu börjar partiet valrörelsen på allvar.

– Nu blir det mycket dörrknackningar och utåtriktade verksamhet. Vi ska synas överallt.

Efter talen uppträdde också Vimmerbyrapparen Chelsy Nicolas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt