Annons:

Förbättrad skatteprognos ger mer reformutrymme:

En förbättrad skatteprognos ger mer utrymme för politiska satsningar och Helen Nilsson tycker att det ser bättre ut. Foto: Simon Henriksson

Förbättrad skatteprognos ger mer reformutrymme: "Lite mindre blåsigt"

En förbättrad skatteprognos ger mer utrymme för politiska satsningar. Totalt kan det handla om cirka elva miljoner kronor.
– Något bättre ser det ut, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

I mars månad framkom det att det såg bekymmersamt ut för driften inför 2019. I en kommentar skrev kommunalråden "Håll i hatten för det kommer att bli blåsigt". Då såg det ut som att det fanns ett reformutrymme på mellan fyra och fem miljoner kronor. 

Nu ser det ut som att det kan finnas ett reformutrymme på mellan tio och elva miljoner kronor.

– Något bättre ser det ut, men vi har redan överskridit förra årets reformutrymme på grund av den situation som är. Vi var för givmilda förra året, men ändå går det uselt för barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, säger Helen Nilsson (S). 

Diskussionerna inför nästa års budget pågår för fullt.

– Den förändrade skatteprognosen ger lite mer utrymme och det gör att vi kan fundera över hur vi ska fördela pengarna, men det är ju 2019 det får bäring. Men det är möjligt att vi kan få loss lite mer än vi fått. Samtidigt skulle vi behöva vara återhållsamma. Vi tittar på hur vi kan lösa problemet, men lite mindre blåsigt är det.

Större problem för socialnämnden

I första hand är det inte barn- och utbildningsnämnden som kommer få den stora delen av kakan.

– Nej, som vi ser det i dagsläget kommer socialnämnden att få större problem än BUN. Samhällsbyggnad är inte heller i balans och där har vi åtstramningar på gata, mark och kost. Vi måste se över helheten och hur vi ska fördela det. 

Tankar på hur det ska fördelas finns.

– Vi har våra tankar, men det är först nästa kommunstyrelsesammanträde vi föreslår och sedan får oppositionen förhålla sig till det. Alla partier har varit med på den här genomgången, så de är medvetna om hur investeringsläget ser ut och hur stort utrymmet är. 

Mardrömmen vore att återigen hamna i en mycket svår situation, som för några år sedan.

– Vi måste lära oss i vår kommun att hålla i pengarna, vi kan inte hamna i ett läge som 2014 eller 2015 där vi inte får låna pengar och ligger 50 miljoner kronor över jämförbara kommuner. Vi måste vända på varje krona. 

När det gäller investeringar finns det behov på 150 miljoner kronor 2019 – men det ser ut som att kommunen bara kan gå fram med en tredjedel av det. 

– Tyvärr ser det tufft ut. Vi har inte utrymme för det behov vi har och vi måste jämföra och prioritera allting.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt