Annons:

Efter kritiken – sammanslagning av enheter kan vara lösningen

Helen Nilsson (S) tror att verksamheten blir bättre om högstadierna slås ihop. Foto: Simon Henriksson

Efter kritiken – sammanslagning av enheter kan vara lösningen

Helen Nilsson (S) tror att en sammanslagning av Vimmerbys högstadier kan vara lösningen på Astrid Lindgrens Skola.
– Det är en gammal skola som har sina problem, säger kommunalrådet.

Annons:

Skolinspektionen hotar Vimmerby kommun med ett vite om 500 000 kronor om inte bristerna på AL-skolan är åtgärdade senast den 15 november. En del av lösningen på längre sikt kan vara att slå ihop skolorna.

– Jag har bara läst det som skrivits och det ser inte bra ut. AL-skolan har sina problem. Det är en gammal skola och vi behöver fundera på vad vi behöver göra med den långsiktigt. I planeringen finns tanken om att det är bättre att fundera på en ny skola. Vi har gett ett uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att titta på skolstrukturen i Vimmerby stad och hur man kan planera framåt. De håller även med sin handlingsplan och den kommer upp i juni.

När tror du att högstadierna kan slås ihop?

– Så fort som möjligt hade jag velat, men så fort vi får det på bordet kan man börja planera utifrån det. Fram till dess får vi pussla, laga och akutåtgärda för att verksamheten ska vara så bra som möjligt. Vi måste göra något så att det fungerar.

 "Ska få en redogörelse"

Skolinspektionens kritik inriktar sig på verksamheten och berör inte fastighetens skick.

– Vi ska få en redogörelse från barn- och utbildningsnämnden om varför det ser ut som det gör. Det måste vara akuta saker som man måste titta på. Samtidigt måste själva fastigheten fungera för att man ska få en bra undervisning och man har tittat igenom AL-skolan och det kommer säkert uppdrag på vad som behöver göras. Samtidigt måste vi jobba med de saker som Skolinspektionen pekar på måste åtgärdas. Det finns säkert saker att göra.

Hur ser du på hotet om vite?

– Ibland klarar man av att lösa det innan vite, ibland hör man det inte. Vi får försöka lösa det innan. 500 000 är för mycket och det är viktigt att vi löser, men hinner vi inte får man ta vitet. Jag hoppas att de jobbar på och det vet jag att de gör.

 Påverkar inte förtroendet

Den stora frågan är förtås varför situationen är som den är på Astrid Lindgrens Skola och varför den varit så under lång tid. I beslutet skriver myndigheten såhär:

”Vissa av bristerna har pågått under lång tid och Skolinspektionen bedömer att huvudmannen och rektorn måste vidta kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med de allvarliga och stora brister som finns vid skolan.”

– Varför vet jag inte i dag. Det måste man ge oss i kommunstyrelsen en förklaring på. Vi kommer fortsätta jobba med de här frågorna och BUN har bäst bild av det här, men vi kan vara en diskussionspartner. Jag kan inte själv säga hur man kan lösa det.

När tror du att alla elever i Vimmerby får den utbildning de har rätt till enligt lag?

– Det tror jag att de flesta har redan i dag. Sedan har säkert en och annan hamnat mellan stolarna.

Vad vill du säga till elever som inte får den utbildning de har rätt till? 

– Att det inte är bra och att vi tittar på det. 

Skolinspektionen skriver att eleverna generellt på skolan har sämre möjligheter att nå utbildningens mål.

– Vi måste vi se vad det är som gör att man inte har samma möjligheter. Det måste jag veta först.

Påverkar den här kritiken förtroendet för förvaltningen eller nämnden?

– Nej. Den här kritiken har vi haft förut och det har alla kommuner. Det är bra att man har de här kollarna och får bristerna presenterade för sig.

Fotnoter: 

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Birgitha Sahlin har avböjt kommentarer om Skolinspektionens granskning fram tills att alla beslut från myndigheten fattats. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson fick beslutet om AL-skolan från Dagens Vimmerby i går, men har inte svarat på vår fråga om när hon kan göra en intervju om beslutet. 

Skolans rektor Josephine Svensson har meddelat att hon har tid med en intervju på måndag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt