Annons:

V om skattehöjning:

"Borgarna har höjt skatten tillräckligt", tycker vänsterpartisten Jacob Kant. Foto: Simon Henriksson

V om skattehöjning: "Borgarna har höjt skatten tillräckligt"

Vänsterpartiet vill inte att skatten höjs i kommunen. Det säger partiets Jacob Kant, samtidigt som han skickar en syrlig passning.
– Borgarna har höjt skatten tillräckligt i den här kommunen, säger han.

Annons:

Vimmerby kommun har både Kalmar läns och hela Smålands högsta kommunala skattesats. Men trots det finns det fortsatt stora problem med kommunens driftekonomi. 

Vänsterpartiet, det parti som brukar vara mest välvilligt inställda till skattehöjningar, ser dock inget behov av att höja skatten i kommunen.

– Min privata uppfattning, men också bland många i kommunen och partiet, är att borgarna har höjt skatten tillräckligt. Vi har hög skatt som det är och vi förespråkar inte höjd skatt för sakens skull. Vi tycker att skatten är hög nog och vet vilka som har satt den, säger Jacob Kant (V).

V tycker inte heller att en skattehöjning ska användas för en särskild investering, som fallet var vid Vimmerby gymnasiums tillkomst. 

– Det är inget vi har diskuterat, men för egen del tycker jag inte att man ska höja skatten för en investering. Men blir det fler barn eller ökade behov kan vi bli tvunget att göra det. Som det är nu får nämnden anpassa sig, oavsett om det blir fler barn eller ökade behov. Det är vi emot. Men samtidigt konstaterar vi som alla andra att vi har dyra verksamheter och den högsta skatten, säger Lars Johansson (V).

Pia Young (V) skulle gärna se något annat än platt skatt även på kommunal nivå.

– Ska det vara en progressiv skatt eller ska alla betala lika? Det är också en fråga att se över, tycker jag.

"Kostar mer än långsiktighet"

Några av partiets toppnamn menar att det är minst lika viktigt hur Sverige styrs på riksdagsnivå.

– Det är bara att titta på det som kallas för vänstermiljarderna, det är de största satsningarna på välfärden sedan 90-talet. Vi har fått igenom gratis glasögon till barn, gratis medicin, CSN-lån till kort, fri tandvård och stupstocken i försäkringen är borta. De här reformerna driver på för ett välmående samhälle och vi behövs där.

En viktig fråga för dem är skolan och förskolan och personalens arbetsmiljö. 

– Vi har mindre personal och låga löner över alla yrkesgrupper, så det är svårt att förstå vart pengarna tar vägen. Vi har inget klockrent svar på varför, men vi har idéer. Vi tror att mycket handlar om idé- och energislöseri. Man får släcka mycket bränder genom nödutryckningar. Det kostar mer än att ha ett långsiktigt tänk.

Att få till hyresrätter i kommunen ser partiet som mycket viktigt. 

– Nu säger kommunalrådet Tomas Peterson (M) att man prioriterar bostadsrätter och det visar vilket fokus man har. Vi tror inte att det blir någon reell effekt för unga, gamla och nyanlända. Det som blir är en förbättring för den övre medelklassen.

Lagt egna budgetar

Vänsterpartiet har varit ett av många oppositionsparti under mandatperioden. Man har dessutom kommit med egna budgetar. Hur det blir efter valet vill man inte spekulera i. 

– Det beror på politik och hamnar vi en sådan situation får vi sätta oss ned och diskutera. Socialdemokraterna är det närmaste alternativet och kanske det enda alternativet. Med lite mandat har vi påverkat ganska mycket här, vi gjorde stort avtryck i skolfrågan, vi har drivit på ökat stöd till kvinnojourer och förskolan.

Pia Young ser en möjlighet i att V agerar på samma sätt som man gjort på riksplanet. 

– Vi är ett oppositionsparti, men samarbetar med regeringen. Vi kan göra likadant här. Det viktiga för oss är att vi står för det vi säger före och efter valet. Socialdemokraterna har ändrat sig och gjort invånare besvikn. Vi är inte maktgalna, utan vill föra Vimmerby och Sverige framåt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt