Annons:

Rektorn: ”Vi behöver en större budgetram”

AL-skolans rektor Josephine Svensson anser att enheten behöver utökade resurser. Foto: Privat

Rektorn: ”Vi behöver en större budgetram”

Skolinspektionen pekar på flera brister på Astrid Lindgrens högstadium. Rektorn Josephine Svensson menar att mer pengar behövs för att komma till rätta med problemen.
– Vi behöver en större budgetram för att bedriva det arbete som vår enhet har behov av, säger hon. Det gäller framförallt studiestöd på modersmål och resurser till elever i behov av särskilt stöd.

Annons:

Skolinspektionen kräver flera åtgärder av Vimmerby kommun på Astrid Lindgrens skola. Det handlar bland annat om att alla elever ska få det stöd de behöver, att lärarna ska samarbeta mer, att skolmiljön ska vara trygg och att vårdnadshavarna ska få mer information om elevernas utbildning. 

Kraven är förenade med ett viteshot på en halv miljon och ska vara fixade i november.

Var förberedd

Kritiken kom inte som någon överraskning för rektorn Josephine Svensson:

– Ska man sammanfatta det så kände jag mig förberedd på att det skulle bli så här. Jag var medveten om många saker och vissa av de saker som skrevs i beslutet har vi redan inlett ett arbete med. När Skolinspektionen gör en inspektion handlar det om förankrade rutiner och dit har vi inte kommit.

Var det något i beslutet som överraskade dig?

– Nej, egentligen inte.

”Har en bit kvar”

Josephine Svensson har varit rektor för enheten i snart två år.

– Man måste alltid se med kritiska ögon på verksamheten. Det tycker jag att jag har gjort sedan dag ett. Vi arbetar med det här och jag har tillit till personalen och att man arbetar för att förändra situationen. Det är det jag ser och hör. Men vi har en bit kvar, så är det ju. Vi gick igenom rapporten i onsdags och jag upplever att alla är med på tåget.

Vad är mest allvarligt i kritiken?

– Det är elevernas rätt till det stöd de ska ha och att det finns risk för att eleverna inte får det. Det ska man se allvarligt på.

Behöver mer resurser

Svensson anser att skolan inte har förutsättningar för att komma tillrätta med bristerna.

– Jag ser att vi har en stor utvecklingspotential kring behovsstyrd resursfördelning i vår kommun. Det ser jag ett behov av att utveckla. Vi behöver en större budgetram för att bedriva det arbete som vår enhet har behov av.  

Om ni inte kommer få det, kommer ni kunna uppfylla SI:s krav?

– Både ja och nej. Det handlar om att behovsinventera i nuet och situationen i höst kan se annorlunda ut. Dels kan elevunderlaget förändras och det kan dyka upp olika saker i olika gruppkonstellationer som kan vara svåra att bedöma på förhand. Det är en uppgift som alla som jobbar inom skolan står inför.

När det gäller kommunikationen med vårdnadshavare är AL-skolan kritiskt med deras IT-system.

– Det är ett bekymmer, men vi får inte skylla på det. Vi ska kunna kommunicera ändå, men det är svårare när man inte har smidiga kommunikationsvägar. Vi har en teknisk plattform som vi har bekymmer med och det leder till en tyngre arbetssituation för lärarna.

”Stor behörighet”

Svensson anser att hon gjort vad hon kunnat utifrån förutsättningarna:

– Man ska alltid granska sig själv i verksamheten, men med tanke på det arbete som vi har inlett utifrån hur situationen ser ut kunde vi inte ha gjort det på ett jättemycket annorlunda sätt. 

Upplever du att skolan har tillräcklig kompetens för att förbättra situationen?

– Ja, det gör jag. Vi har stor behörighet i lärarkåren så det finns en stor kompetens. Det handlar om samarbete och det jobbar vi för framåt.

”Gör allt vi kan”

Skolan har fått en del reaktioner från vårdnadshavare.

– Inte jättemycket, men lite absolut. Såklart så tänker alla i verksamheten mycket på det här och det gör även vårdnadshavare. Vi får också till oss att vårdnadshavare inte alls känner igen sig i inspektionens bild av skolan, det är både och. 

När tror du att alla elever får det stöd de har rätt till?

– Jag vet att vi i dag gör allt vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Jag tänker att det ska ske i dag och det är min uppgift att se till att de får det. Jag är överens med Skolinspektionen om att det finns risk för att elever inte får det stöd de behöver och vi behöver utveckla vårt arbete när det gäller extra anpassningar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt