Annons:

Ordföranden: ”Uppfattade inte att det skulle vara skriftligt”

Nämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S) tror inte att förtroendet för nämnden påverkas. Foto: Privat

Ordföranden: ”Uppfattade inte att det skulle vara skriftligt”

Barn- och utbildningsnämnden lämnade aldrig in någon handlingsplan till kommunstyrelsen. Nämndens ordförande Lis Astrid Andersson säger att nämnden aldrig uppfattade att KS ville ha en skriftlig redovisning.

Annons:

I dag kommer barn- och utbildningsnämndens handlingsplan för att få en ekonomi i balans upp på nämndens sammanträde.

Redan förra året, i juni, ville kommunstyrelsen att nämnden skulle redovisa vilka åtgärder man planerar att vidta för att få ordning på ekonomin. Samma krav ställdes på kommunstyrelseförvaltningen och socialförvaltningen som lämnade in skriftliga handlingsplaner. Det gjorde aldrig barn- och utbildningsnämnden.

Avsaknaden kritiserades av kommunalrådet Helen Nilsson (S):

– Vi har inte diskuterat någon handlingsplan och det kan vara så. Vi har diskuterat situationen, men inte utifrån något papper. Vi har haft dialog om hur det har sett ut. Det är inte bra och det är dålig koll av oss också.

 "Fick inga andra signaler"

Dagens Vimmerby skrev om avsaknaden av en handlingsplan den 25 april – men det är först nu som vi lyckats få till en intervju med ordföranden Lis Astrid Andersson (S). Hon menar att nämnden tog fram en muntig handlingsplan.  

– Vi fick inget uppdrag i juni 2017 att lämna in en handlingsplan skriftligt, det uppdraget fick vi nu i våras och den håller vi på att jobba med. Vi fick ett uppdrag av kommunstyrelsen 2017-06-27 att ta fram åtgärder för att kunna hålla budget och att redovisning skulle ske på arbetsutskottets budgetmöte 2017-09-25. Redovisning skedde och vi fick inga andra signaler då av kommunstyrelsen än att dom var nöjda. Sedan har en genomlysning gjorts och en handlingsplan ska tas fram, skriver hon i ett chatmeddelande till Dagens Vimmerby. 

Hur vanligt är det med muntliga handlingsplaner i Vimmerby kommun?

– Att redovisningar förekommer muntligt är inte ovanligt.

Hur ska medborgare kunna följa nämndens arbete om en sådan här viktig sak sköts muntligt?

– Alla beslut som behöver tas finns protokollförda och är en offentlig handling, tillgängliga för våra medborgare.

Tror du att förtroendet för nämnden påverkas av den här händelse?

– Jag förstår inte varför förtroendet för nämnden skulle påverkas, eftersom den handlingsplan som kommunstyrelsen har gett oss i uppdrag att ta fram kommer att redovisas skriftligt.

 "Inga synpunkter"

Även oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij har kritiserat avsaknaden av handlingsplan.

– Det var tomt och det är allvarligt, sa hon strax efter det möte som Lis Astrid Andersson hänvisar till.

Hur ser du på kritiken som bristen på handlingsplan fått?

– Jag har inga synpunkter på varför det framkommit kritik angående att vår redovisning gjordes muntligt. Jag har inte uppfattat att vi hanterade uppdraget fel, skriver Lis Astrid Andersson. 

Nämnden gjorde ett underskott på 18 miljoner förra året. Vilka åtgärder som vidtogs under året vill inte Andersson svara på:

– Som jag tidigare skrivit till dig så pågår ju ett arbete med att ta fram en handlingsplan. Frågor kring åtgärder hänvisar jag till den kommande handlingsplanen när den blir offentlig. I övrigt har jag inget att tillägga angående detta.

"Kan bara förbättra oss"

Så här säger Helen Nilsson om motiveringen från BUN:s ordförande. 

– Det är inte vanligt med muntliga handlingsplaner, men då har man väl uppfattat det så. Vi får klart och tydligt säga att det ska vara skrifltigt framöver och den här gången ska det vara skriftligt.Vi kan inte göra något åt det nu utan bara förbättra oss framöver. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt