Annons:

KD vill se mindre barngrupper och fler förskoleenheter

KD vill se mindre barngrupper och fler förskoleenheter, det skriver Gudrun Brunegård, Ola Gustafsson och Torbjörn Sandberg.

KD vill se mindre barngrupper och fler förskoleenheter

Ännu en gång har facken slagit larm om förskolepersonalens arbetssituation i Vimmerby kommun. Nu vill KD se mindre barngrupper och fler förskoleenheter. Det skriver partiet i en motion.

Annons:

Kristdemokraterna har konsekvent varit motståndare till större förskoleenheter. I stället vill partiet se fler små. I en motion till kommunfullmäktige skriver partiet att "Barn är olika och har olika behov. Behoven förändras också efter barnets utvecklingsfaser. Små barn behöver små grupper med ett begränsat antal vuxna att knyta an till, för att känna trygghet och utvecklas väl. Vi är fortsatt mycket tveksamma till den rådande trenden i kommunen, med allt fler mastodontförskolor, med många avdelningar som samarbetar. Det ger barnen ännu fler barn och vuxna att relatera till, än de som ingår i den egna gruppen, och kan riskera att öka otryggheten ytterligare", skriver Kristdemokraternas Gudrun Brunegård, Ola Gustafsson och Torbjörn Sandberg. 

KD vill att kommunen avbryter planeringen av en tredje förskola i anslutning till de två andra i Skyttehagen, där VOK ligger. I stället vill man planera för fler mindre enheter, exempelvis en andra avdelning i Djursdala.

"Påverkar tryggheten"

I motionen hänvisar man till att Skolverket 2016 rekommenade att riktmärket för barngruppers storlek för barn mellan ett och tre år är sex till tolv barn samt mellan nio till 15 barn för fyra- och femåringar.

"För stora grupper påverkar enligt Skolverket både barn och personal. Studier visar också att barn som har gått i stora förskolegrupper oftare är inblandade i konflikter när sedan går i skolan. Personaltäthet är vitkigt, men stora barngrupper är i sig ett problem, i synnerhet för de yngsta barnen. Stora barngrupper leder till att barnen tvingas ha relationer till för många andra barn och vuxna vilket påverkar tryggheten. Studier visar också att förskolepersonal i många fall upplever att barngrupperna är för stora och att det leder till att pedagogiken blir lidande", skriver KD. 

KD föreslår att kommunfullmäktige ska ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram aktuell statistik för hur stora barngrupperna är för olika åldersgrupper i kommunen, att fram underlag för hur man i etapper ska kunna uppnå Skolverkets rekommendationer med sex till tolv barn i grupper för barn mellan ett och tre år samt att avbryta planeringen för en tredje förskola i VOK-skogen och i stället planera för fler mindre förskolor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt