Annons:

Arbetet med litterär nod igång – då kan Vimmerby ha en fungerande nod

Arbetet med den litterära noden är igång, säger Peter Högberg. Foto: Jakob Karlsson

Arbetet med litterär nod igång – då kan Vimmerby ha en fungerande nod

Vimmerby kommun ska bli en litterär nod för hela Kalmar län. Nu har kommunen satt igång arbetet.
– Jag tror att vi kan ha en väl fungerande nod om tre till fyra år, säger Peter Högberg (S), som är den som leder arbetet.

Annons:

För ett par år sedan blev Vimmerby utvalt att skapa en litterär nod för hela Kalmar län. Det föll sig förstås naturligt med tanke på det arv kommunen bär genom Astrid Lindgren. 

Nu har arbetet så sakteliga påbörjats. 

– Landstinget vill bygga upp olika noder och förståeligt blev Vimmerby tillfrågat om litteraturen. Det här är en diskussion som har pågått ett par år och från början var tanken att det skulle bli Astrid Lindgrens Näs. Men i och med försäljningen så kan inte Landstinget ge offentliga medel till ett privat företag. Det gör att bollen har hamnat hos oss i kommunen, berättar Peter Högberg (S).

"Tittar på läsfrämjandet"

Kommunen har fått drygt 850 000 kronor från Landstinget. 

– Det finns en styrgrupp för förstudien och i den ingår jag själv, Jacob Käll (C) och Anna Olausson från tjänstemannasidan. Vi har uppdraget fram til årsskiftet och det pågår dessutom en diskussion om att projektställa någon under tre till fyra månader för att göra förstudien. Där ska man utreda vad det ska vara för innehåll, vilka aktörer som finns, hur finanseringen ska skötas och vilka möjliga samarbetspartners som kan bli aktuella. Även om den litterära noden ska vara här, så gäller det att ha det regionala perspektivet. Vi har uppdrag att verka i hela länet. Det putsas också på en uppdragsbeskrivning.

Peter Högberg vill också lyfta litteraturen till berättandet.

– Många av våra nyanlända har berättarspråk, men inte skriftspråk. Det finns också mycket berättartradition ute i våra byar. Det kan handla om hur det har fungerat och hur det fungerar i Vimmerby. Vi behöver tänka på hur man kan skriva ner de här berättelserna. Vi tittar också på läsfrämjandet och möjligheten att ta till sig litteraturen. Vi tittar på författarnätverk, både med nya och gamla författare i länet. Vi vill ge dem en plattform att mötas, både fysiskt och digitalt. Vi tittar på vad det finns för utbildningar, vad som kan förläggas i Vimmerby. En barnboksförfattarkurs har delvis varit på Näs och man har fått stipendier för att skriva på Näs. Någon form av litteraturinriktning eller litteraturprofil. Folkhögskolan kan också vara intressant i det här.

"Näs är intressant"

Var den litterära noden ska vara är fortfarande inte bestämt, men Näs ligger bra till.

– Näs är förstås väldigt intressant. Kan det finnas möjligheter att ha noden på Näs? Det är en fråga vi har funderat på och de är inte avogt inställda till det. Det är ju en fantastisk litterär miljö, så det vore dumt att inte utnyttja det. Vi får titta vidare på det under förstudien och vem som ska leda den, om det finns kunskap internt i huset eller om det ska ske någon rekrytering.

Arbetet kan på allvar börja under nästa år, tror Högberg.

– Förstudien kanske kan göras under hösten och tas inför budget 2019. Det här får växa in. 

När kan den litterära noden finnas här?

– Jag tror att vi kan ha en väl fungerande nod om tre till fyra år.

Vad det kan handla om för kostnader för kommunen är inte heller klarlagt. 

– Kommunen står som värd och då får vi också en del av mervärdet för det här. Det är en insats på regionen, men det gynnar också kommunen. Sedan måste vi titta på regelverk och vilka pengar som vi kan söka. Kulturrådet har en del pengar kring läsfrämjandet och finns det statliga pengar måste vi försöka få det. Sedan kan det finnas regionala pengar att söka också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt