Annons:

Ny nazistisk aktion i Vimmerby – ”Känner en oro”

Kommunens Anders Degerman är orolig över utvecklingen. Foto: Simon Henriksson

Ny nazistisk aktion i Vimmerby – ”Känner en oro”

Återigen har en banderoll med nazistiskt budskap satts upp längs en riksväg i Vimmerby. Förra året var Vimmerby den kommun i länet med flest nazistiska aktioner.
– Det händer saker, konstaterar folkhälsosamordnaren Anders Degerman.

Annons:

Nordfront är den Nordiska Motståndsrörelsens mediala organ. Nu har ytterligare en banderoll med tidningens namn satts upp längs med en riksväg i Vimmerby, denna gång vid 23/34 söder om Vimmerby. Händelsen uppmärksammades i onsdags förmiddag.

Nordiska Motståndsrörelsen utgör kärnan i den svenska naziströrelsen och har väckt mycket uppmärksamhet under de senaste åren. I november höll man i en fest i Frödinge Bygdegård.

– Precis som tidigare så är det väldigt illa och väldigt tråkigt att det händer. Jag tror att alla känner så, men tänker särskilt på de grupper som NMR riktar sig emot. För de innebär det här extra mycket, säger kommunens Anders Degerman.

Han tror på en upptrappning inför valet.

– Det finns absolut en oro, men jag är inte orolig för att de ska få någon större makt.

 "Oroande utveckling"

Tidningen Expo har listat samtliga nazistiska aktioner i Sverige under förra året. Antalet landade på 3 660 i hela Sverige. Det är en ökning med mer än 2 000 jämfört med slutet av 00-talet. Det är fler än någonsin sedan Expo påbörjade sin årliga mätning. NMR stod för i stort sett alla aktiviteter.

– Det är en oroande utveckling. Dagens nazister känner att de agerar i medvind. Den ledande organisationen, nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, har de senaste åren absorberat aktivister från andra delar av den rasideologiska miljön, men de lockar även till sig personer som inte har en bakgrund inom miljön, säger Jonathan Leman, researcher på Expo till Expo. 

 "Räcker om en är väldigt aktiv"

I Vimmerby landade siffran på 23 nazistiska aktioner. 22 fall av propagandaspridning och ett kampförberedande event. Det är länets högsta siffra – och tillsammans med Västervik och Hultsfred står Vimmerby för cirka två tredjedelar av alla nazistiska aktioner i länet.

– Det har varit några banderoller, några utdelningar av material och en del rapporter från Expo som visar att det händer saker. De här diskussionerna finns, men blossar upp lite mer när det är val.

Bedömer du att det är baserat i Vimmerby?

– Vi har inga indikationer på att vi har några här just nu, men det är inte omöjligt att det är så. Sett till tidigare har det varit att man kommer utifrån och gör aktioner här.

Hur tolkar du Expos siffror?

– Att det är någon eller några i den här regionen som är aktiva, men det behöver inte vara en större organisation utan det räcker om en är väldigt aktiv för att det ska kunna få mycket spridning.

Hur arbetar kommunen med frågan?

– Vi försöker jobba långsiktigt och främjande. Det har vi lyckats bra med inom andra områden och det gäller att ge bra alternativ, en god sysselsättning, bra vuxna i närheten och en trygg och säker uppväxt.  

Fakta

Så här beskriver tidningen Expo Nordiska Motståndsrörelsens ideologi: ”Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen. NMRs idé om vem som ska få vara medborgare i Sverige är baserad på rasbiologi och organisationen sprider en grov rasism mot människor som anses tillhöra andra "raser" än den "ariska". Nordiska motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt