Annons:

Ministern: ”Staten ska ta ansvar för hela Sverige”

Ardelan Shekarabi tillsammans med Örjan Åström, en av de personer som ska jobba på det nyöppnade servicekontoret. Foto: Jakob Karlsson

Ministern: ”Staten ska ta ansvar för hela Sverige”

Från och med i dag är Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan fysiskt närvarande i Vimmerby igen. Kontoret i Vimmerby är ett av tio som öppnas över hela Sverige.
– Det är vår skyldighet, staten ska ta ansvar för hela Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Annons:

2013 flyttades de statliga verksamheterna från Vimmerby och centraliserades till Västervik. I dag, fem år senare, är de åter tillbaka i kommunen och civilminister Ardalan Shekarabi medverkade vid invigningen av det nya servicekontoret som är beläget i Stadshuset i Vimmerby.

– Vi kan inte bara ha service i större städer och staten ska finna för medborgaren. Därför reser vi den statliga flaggan i Vimmerby igen, säger Shekarabi till DV.

"Öka den polisiära närvaron"

I sitt invigningstal sa ministern såhär:

– Det känns fantastiskt roligt att få stå här i dag. Allt för mycket har koncentrerats till Stockholm, både myndigheter och den statliga servicen och vi bestämde oss för att ändra detta. Vi har bland annat flyttat e-hälsomyndigheten till Kalmar och det har visat sig att det fungerar alldeles utmärkt och det har inte varit några som helst problem med rekrytering. Det andra handlar om att öka den polisiära närvaron i glesbygden och den statliga servicen. Polisen har varit en av de viktigaste prioriteringarna för regeringen och nu är vi igång med distansutbildningar och snart öppnar två nya polishögskolor. Det skapar förutsättningar för en mycket bättre polisiär närvaro.

"Måste anpassa sig"

En tredje punkt för Socialdemokraterna är att öka den statliga servicen på mindre orter.

– Vi driver på digitaliseringen och vill att alltmer av de statliga tjänsterna ska digitaliseras, men det kommer alltid finnas behov av fysiska möten och människor som är i behov av hjälp. Det förutsätter att det finns en statlig närvaro. Från årsskiftet får vi en gemensam organisation för servicen och det är för att sätta medborgarnas behov i fokus. Det är inte medborgarna som ska anpassa sig efter de offentliga systemen, utan offentliga systemen som måste anpassa sig efter medborgarna.

Ångrar ni något av er politik i den här frågan?

– Vi har jobbat med att vända trenden sedan 2015 och det känns väldigt bra att vi har flyttat myndigheter till mindre orter och att vi nu öppnar tio nya kontor runt om i hela Sverige. Vi tittar på att öppna 27 kontor ytterligare och då skulle vi täcka hela Sverige.

Hur ser du på kritiken om att fysiska kontor inte kommer att behövas i framtiden?

– Det kommer aldrig gå att bara digitala lösningar och medborgare kan komma hit och få hjälp med sina digitala satsningar. Då måste det finnas anställda från staten på plats som kan hjälpa till med det här.

Shekarabi lyfte även fram Vimmerbypolitikerna som kämpat för servicekontoret.

– Jag vill tacka alla lokala företrädare i kommunen som har slagits för detta. Det behövdes en del skrik och rop för att staten skulle vakna och inse att centraliseringsvågen varit av ondo.  

"Det är propaganda"

I sitt tal kritiserade kommunalrådet Tomas Peterson (M) gårdagens nationella plan där inga pengar viktes åt Stångådalsbanan.

– Vi får ta det steg för steg. Nu har vi tagit ett steg om den statliga närvaron, polisen och infrastrukturen kommer. Vi vet att infrastrukturen är jätteviktig för Kalmar län, säger Shekarabi. 

I ett debattinlägg på Dagens Vimmerby Marie Nicholson (M) Socialdemokraternas förslag om vinstbegränsning i välfärden. Ardelan Shekarabi ser ingen risk för att välfärdsföretag ska försvinna om förslaget blir verklighet.

– Det gör ju inte det. Det är propaganda. Vi står där svenska folket står. Folk vill inte ha stora vinstutdelningar och vi tycker att det är vi politiker som har ansvar för att lagstifta fram en begränsning. Vi är för mångfald och valfrihet, men det måste finnas en begränsning där skattepengar inte försvinner från verksamheten. Vi skulle snarare få en bättre mångfald och ge bättre förutsättningar för små aktörer, kooperativ och annat, som finns på glesbygd.

Servicekontoret kommer även vara tillgängligt för medborgare i andra kommuner, men främst samla invånarna i Vimmerby och Hultsfred. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt