Annons:

Kommunalråden kritiserar oppositionen: ”Känns inte seriöst”

Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) är kritiska mot oppositionens agerande. Foto: Simon Henriksson

Kommunalråden kritiserar oppositionen: ”Känns inte seriöst”

Förra veckan tog kommunstyrelsen beslut om nästa års budgetramar. Oppositionspartierna avstod från omröstningen och lämnade inte in något förslag.
– Det känns inte seriöst, säger KS ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Dagens Vimmerby har tidigare berättat om förändringarna som föreslås i ramarna för nästa års budget i Vimmerby. Totalt ser majoriteten ett utrymme på 11,5 miljoner, vilket är drygt en procent av kommunens ekonomi.

Socialnämnden får 6 av dem, barn- och utbildningsnämnden 3, kommunstyrelsen 1 och överförmyndarnämnden 0,2. Potten för oförutsedda medel stärks också med 1 miljon.

– Det är lite pengar vi har, men det är ändå pengar. Vi gör inga nedskärningar utan vi lägger till pengar hela tiden, sedan förstår jag att verksamheterna ser större behov än det vi lägger till. Det är mycket man vill ha, säger Helen Nilsson (S).

"Kan bli överklaganden" 

Skattesatsen föreslås ligga kvar på samma nivå, 21.86 kronor, vilket är högst i länet. Investeringsramen landar på 80 miljoner, vilket är en rejäl ökning från 54 i år och 23 förra året.

– Nya förskolan är en stor post, renovering av taket på kulturskolan ligger på 9 miljoner, ishallen 11 miljoner, Räddningstjänsten 7 miljoner.

Majoriteten hoppas att förskolan kan börja byggas nästa år.

– Detaljplanen måste vinna laga kraft, det kan bli överklaganden, men tidigare har det gått väldigt fort att få beslut på de överklaganden som varit och det känns hoppingivande. Det ska inte bli utdraget, säger Tomas Peterson (M).

 "Ser sämre ut"

Resultatet enligt ramförslaget landet på ett överskott om 19,2 miljoner kronor, vilket klarar målet på två procent av statsbidrag och skatter.

– Ekonomichefen vill ha tre procent egentligen och prognosen för åren framöver ser sämre ut, säger Nilsson.

Förslaget innehåller inga konkreta besparingar.

– Men för att hamna på samma nivå måste verksamheterna strama åt. Det pågår ett ständigt effektiviseringsarbete och vi ser hela tiden över verksamheterna. Ska vi hålla samma standard måste vi göra effektiviseringar och ta tillvaro på tekniken.

Skarp kritik 

Oppositionen valde att inte delta i beslutet – något som får kritik av kommunalråden.

– Det är märkligt att man inte kan presentera ett förslag när man suttit med i hela budgetberedningen. Det känns inte seriöst när man pratar om ledarskap.

Centerpartiet har meddelat att deras rambudgetförslag kommer att läggas fram inför fullmäktige på måndag.

– Det är deras möjlighet att göra så och de kan anpassa sig efter vårt beslut. Ska vi få bäring för deras förslag är det lättare för oss att få dem tidigare och vi får tro att de har bra förslag att komma med.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt