Annons:

Mycket dyster prognos för Landstinget – missar budget med 150 miljoner

Länets tre sjukhus överskrider budgeten med över 200 miljoner kronor. Foto: Landstinget

Mycket dyster prognos för Landstinget – missar budget med 150 miljoner

Nettokostnadsutvecklingen i landstinget fortsätter att skena. Landstinget går mot ett nollresultat – vilket är 151 miljoner sämre än budget – i år.

Annons:

Det framgår av delårsrapporten efter årets första fyra månader.

Som vanligt är det verksamheten som kraftigt överskrider sina budgetar. Totalt handlar det om 284 miljoner, varav 230 på de tre sjukhusen.

"TIllfälliga effekter"

I april låg nettokostnadsökningen på 10,8 procent och årsprognosen pekar på 4,9 procent. Det är rejält mycket mer än riktvärdet på 2,8 procent som krävs för att nå landstingets mål om ett resultat på två procent av skatter och statsbidrag.

"Till viss del förklaras nettokostnadsutvecklingen av tillfälliga effekter, som klingar av över året. Detta till exempel på grund av att lönerevision och vissa pensionsberäkningar blivit klara tidigare i år. Fokus är fortsatt att minska kostnadsutvecklingen inom samtliga förvaltningar genom effektiviseringar och åtgärder", skriver Landstinget i ett pressmeddelande. 

Kostnaderna skenar

Fram till och med maj har dessutom kostnaderna för hyrpersonal ökar rejält. Jämfört med samma period 2017 handlar det om en ökning på 21 miljoner och totalt har man lagt 72 miljoner på bemanningspersonal. 

Landstinget meddelar att samtliga akutmottagningar, intensivvårdsavdelningar och förlossningsenheter vid sjukhusen kommer att hållas öppna hela sommaren. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt