Annons:

GYMNASIET FÅR KRITIK AV SKOLINSPEKTIONEN

Vimmerby Gymnasium kritiseras av Skolinspektionen. Foto: Simon Henriksson

GYMNASIET FÅR KRITIK AV SKOLINSPEKTIONEN

Även Vimmerby gymnasium får nu kritik av Skolinspektionen. Kritiken gäller främst utvecklingsarbetet vid skolenheterna.

Annons:

Efter en granskning får Vimmerby kommun nu ytterligare ett föreläggande från Skolinspektionen. Tidigare i år har på grundsärskolan och Astrid Lindgrens skola sågats kraftigt. Även Brännebro skola har fått mild kritik.

Bristerna på gymnasiet leder inte till något viteshot – men en del av dem är definitivt allvarliga. Bland annat följer inte gymnasiet upp resultatet inom utbildningen i tillräckligt hög utsträckning och man vidtar inte heller tillräckliga åtgärder för att utveckla skolan.

Fördelar inte resurser efter behov

Man fördelar inte resurser utifrån elevernas behov och förutsättningar och säkerställer därmed inte att utbildningen är likvärdig.

Skolinspektionen kräver nu att kvalitetsarbetet dokumenteras och att kommunen implemeterar ett resursfördelningssystem utifrån verkligheten på gymnasieskolan. För att kunna göra det krävs ett tillräckligt underlag från de olika gymnasieenheterna.

 Saknar koll på 100 ungdomar

En annan brist som påtalas i samma beslut rör huvudmannen. Kommunen är för dåligt informerad om sysselsättningen för de ungdomar som fullgjort skolplikten men som inte går på gymnasiet. Inspektionen visar att skolan inte gör någon löpande uppföljning, vilket medför att kommunen inte kan hitta vägar för att få ungdomarna att uppta gymnasiestuder.

Enligt skollagen har kommunen ett aktivitetsansvar och en intervju med en samordnare visar att man inte hunnit med det ansvaret när det gäller hela 100 ungdomar. Systemet ska ha brustit sedan januari 2017.

Bristerna ska vara åtgärdade senast den 30 november.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt