Annons:

Vänsterpartiet vill minska politikerarvodena rejält

Vänsterpartiet, med Peter Fjällgård och Lars Johansson i spetsen, vill spara 750 000 kronor på politikerarvodena. Foto: Simon Henriksson

Vänsterpartiet vill minska politikerarvodena rejält

Vänsterpartiets förslag för de politiska arvodena innebär en minskning för totalkostnaden på 750 000 kronor. Framför allt vill man sänka arvodenas storlek.
– Vi vill se resultat med vår politik, inte bara snacka, säger Lars Johansson.

Annons:

Majoritetens budget för politikerarvodena ligger på 5,9 miljoner. Den uträkning som kommunstyrelsen fick på bordet i onsdag visade dock att totalsumman landar på 6,2 miljoner kronor, enligt Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Dagens Vimmerby har begärt ut den uträkningen, men ännu inte fått den.

Vänsterpartiets förslag landar på 5,15 miljoner.

– Det är 750 000 kronor billigare än majoritetens och är det felräknat i deras förslag så blir skillnaden lika stor. När jag såg det verkade allt vara medräknat, säger Lars Johansson (V). 

 "Uppdragen blir större"

Den stora förändringen i majoritetens förslag är att titeln kommunalråd försvinner för kommunstyrelsens vice ordföranden. Tjänstgöringsgraden minskar dock endast med 20 procentenheter; från 100 till 80.

Lars Johansson är kritisk:

– Det vi ser nu är främst att en titel tas bort, samt 20% tjänstgöring. Innan 2014 var samma position på 25% tjänst. De politiska uppdragen blir större, men vi måste fråga oss om den politiska styrningen blir bättre för det?

V vill sänka nivån för KS vice ordförande till 50 procent. Däremot vill man höja tjänstgöringsgraden för ordförandena i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden; från 40 i majoritetens förslag och till 50.

 Vill sänka politikerlönerna

Vänsterpartiet vill sänka politikernas löner och har under lång tid drivit att riksdagsarvodet ska vara ett prisbasbelopp. Det skulle innebära en sänkning med cirka 20 000 kronor i månaden.

Vänsterpartiet har också en partiskatt som gör att ingen politiker för Vänsterpartiet – inte ena partiledaren – kan tjäna mer än 29 000 kronor efter skatt på sitt politiska uppdrag.

– I en kommun som Vimmerby kommer alltid de flesta politiker jobba utan ersättning, jag tror inte så många Vimmerbybor är medvetna om det. Bra beslut gör vi genom demokratiska diskussioner inom partierna, inte genom högavlönade uppdrag, säger Lars.

 Kompromiss

Ändå föreslår partiet att arvodet för kommunstyrelsens ordförande ska ligga på 80 procent av en riksdagsledamotsarvodet. Jämfört med majoritetens förslag är det bara en skillnad på tio procentenheter.

– Det är en kompromiss från vår sida som vi tror gör det lättare för övriga partier att stödja oss. Vi vill se resultat med vår politik, inte bara snacka, säger Lars.

Hur ser du på Centerpartiets kritik om att man inte fått några underlag? 

– Vi har fått underlag, men de har kommit lite sent. Frågan har varit aktuell sedan april och det händer nu. Det tycker jag inte är bra, men vi i Vänsterpartiet har hunnit kolla på det innan kommunstyrelen och kunde komma med ett förslag. Vi hade några dagar på oss.

Pengarna som Vänsterpartiet sparar på arvodena ska gå till landsbygdsatsningar och micostöd till små företag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt