Annons:

Kommunen fortsätter amortera – skulden har minskat rejält

Kommunalrådet Helen Nilsson kan glädja sig åt att kommunens skuldbörda fortsätter minska i rask takt. Foto: Jakob Karlsson

Kommunen fortsätter amortera – skulden har minskat rejält

Jämfört med när kommunens skuld var som störst har den minskat med 140 miljoner. En stor del beror på situationen med minusränta.
– Vi kommer göra investeringar framöver och det klarar vi inte utan nya lån, säger kommunalrådet Helen Nilsson.

Annons:

Kommuninvest satte stopp för kommunens lånefest. Sedan dess har Vimmerby mycket snabbt betat av på sin skuld. Nu är den nere på 290 miljoner (exklusive leasinglånet på 189 miljoner till VEMAB).  

Det är 140 miljoner mindre jämfört med för två år sedan. En stor förklaring är minusräntan, som innebär att kommunen får betala för att ha likvida medel på banken. Det gör att amorteringstakten varit betydligt högre än kommunens finanspolicy anger.

– Eftersom det är så lågt ränteläge behöver vi se över policyn. Nu har vi gjort en större amortering än vi egentligen borde, men det beror på att det är minusränta, säger Tomas Peterson.

Koncernen över en miljard

Kommunen budgeterar med investeringar på 80 miljoner nästa år. Det är en rejäl ökning jämfört med cirka 25 2017 och cirka 55 i år.

– Det gör vi antagligen inte utan nya lån. Vi fick kritik för att vi lånat för mycket och har försökt komma ned för att vi ska kunna hantera behoven av investeringar framöver, säger Helen Nilsson. 

Koncernens skuld låg på 1 056 miljoner den 30 april. Låneramen ligger på 1 440 miljoner.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt