Annons:

Ägaren efter viteshotet: ”Får välja på konkurs eller att flytta till en annan kommun

Muskelbyggets ägare Freddy Omme är upprörd över nämndens beslut. Foto: Jakob Karlsson

Ägaren efter viteshotet: ”Får välja på konkurs eller att flytta till en annan kommun"

Muskelbygget hotas av ett vite på 50 000 kronor. Ägaren Freddy Omme menar att kravet kan driva hela verksamheten till konkurs.
– Vi får välja på konkurs eller flytta till en kommun där man som småföretagare är välkommen, skriver ägaren Freddy Omme till Dagens Vimmerby.

Annons:

I flera år har Vimmerbybon Freddy Omme drivit Muskelbygget, en nätbutik som främst säljer kosttillskott och träningstillbehör. Sedan en tid tillbaka har företaget även en fysisk butik i Vimmerby.

Miljö- och byggnadsnämnden menar att det finns en mängd brister i informationen om produkterna i nätbutiken och har ställt ut ett hot om vite på 50 000 kronor. Inom två månader ska Omme ha uppfyllt följande krav:

  • Säkerställa att alla hälsopåståenden är godkända.
  • Säkerställa att inga medicinska påståenden av kosttillskott förekommer.
  • Säkerställa att de särskilda märkningsuppgifterna som kosttillskott ska ha finns med i presentationen.

"Varför denna orättvisa konkurrens?"

Beslutet i nämnden får kraftig kritik av ägaren som meddelar att han kommer överklaga beslutet.

– Vad ska man säga när ens kommun sätter dessa orimliga krav och kommer med nya regler hela tiden? Det är väl Vimmerby kommuns sätt att säga ”vi vill inte ha ditt företag i vår stad”. Vi har under det senaste året fått flera nya regler som bara gäller oss, inte våra konkurrenter. Jag har kontakt med flera andra företag inom vår bransch i andra kommuner där dessa regler inte gäller. Inte ens en av de större nätbutikerna har dessa regler. Så man kan ju börja fundera på varför denna orättvisa konkurrens? Det kanske är skrämmande för dem att jag är expert inom mitt område och kan så enormt mycket mer inom ett område där de ska sätta reglerna. Det känns helt upp och ned.

"Behöver göra allt arbete själv"

Omme anser att kravet är omöjligt att uppfylla för ett företag i hans storlek.

– Det blir väldigt tydligt att de vill ha bort oss nu när det kommer ett stort viteshot och dessutom med en helt orimlig tidsplan på att åtgärda deras nya regler. Det är ett arbete som beräknas ta minst åtta veckor och då pratar vi åtta timmar per dag sju dagar i veckan konstant arbete. Som småföretagare har man inte möjlighet att anställa en person på heltid bara för detta. Jag behöver göra allt arbete själv vilket då sätter mitt företag i konkurs eftersom jag blir tvungen att släppa allt annat för att enbart hinna med detta. 

Har du någon förståelse för kommunens beslut? 

– Nej absolut inte.

Känner du att det finns någon grund i kritiken och att du borde gjort något annorlunda? 

– Nej vi har alltid jobbat efter de regler som finns. 

"Helt orimliga krav"

Omme kommer att överklaga beslutet:

– Det är helt orimliga krav, men tyvärr som småföretagare i detta land blir man ju ofta trampad på av kommun och stat istället för uppskattad. Så hur jag än gör så blir jag sänkt av all byråkrati som skapas för oss. Nu får det vara nog. Vi får välja på konkurs eller flytta till en kommun där man som småföretagare är välkommen.

Här kan du läsa Lennart Davidssons, ordförande i nämnden, syn på saken. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt