Annons:

  • Moderaterna vill se privat äldreomsorg i Vimmerby

    Harald Hjalmarsson, Carl-Wiktor Svensson, Marie Nicholson och Jan R Andersson laserade partiets satsningar på pensionärer i dag. Foto: Jakob Karlsson

  • Moderaterna vill se privat äldreomsorg i Vimmerby

    Harald Hjalmarsson, Carl-Wiktor Svensson, Marie Nicholson och Jan R Andersson laserade Moderaternas satsningar på pensionärer i dag. Foto: Jakob Karlsson

Moderaterna vill se privat äldreomsorg i Vimmerby

Inom fem år kommer Vimmerby ha brist på platser i äldreomsorgen. Det vill Moderaterna lösa genom att locka en privat aktör till Vimmerby – och redan nu finns det flera intressenter.
– Flera har varit här och pratat med oss, säger paritets förstanamn Marie Nicholson (M).

Annons:

Moderaterna vill att ett privat företag ska få ansvaret för att öka antalet platser i äldreomsorgen i Vimmerby – och sedan bedriva verksamheten.

– Vi vill få in fler alternativ i äldreomsorgen. Inom fem år behöver vi fler platser och vi har ett ansträngt investeringsområde med många behov och inte tillräckligt med pengar. Då tycker vi att en privat aktör som bygger och driver är ett bra alternativ, säger Marie Nicholson. 

"Kan höja statusen" 

Kommunen har träffat flera aktörer.

– Det finns absolut intresse. Flera har varit här och pratat med oss och det handlar om att både bygga och driva verksamhet. Vi tror att det är bra för de äldre att få välja hur man ska få hjälp och bra för personalen att ha mer än en arbetsgivare att välja på. Det kan höja statusen för yrket.

Granen är ett serviceboende och inte aktuellt för förslaget. Det verkar inte heller Vimarhaga och Borghaga vara.

– De är väldigt ekonomiska i drift och skulle vi sälja delar av dem skulle vi förstöra för oss själva tror jag. Då är det bättre att se vad vi kan tillföra vid andra enheter. 

"Vore fantastiskt"

Förslaget presenterades i dag när moderata företrädare träffade Vimmerbys pensionärsråd i Vimmerby. Lokalt vill M även ta fram en tillgänglighetsanpassad vandringsled.

– Jag vet att det är flera partier som stöttar det och det vore fantastiskt att skapa det under nästa mandatperiod. Det är framförallt riktat till de äldre, men passar även barnfamiljer. Pensionärsrådet var väldigt positiva till förlsaget och det finns många alternativ.

Vill avskaffa skatteklyftan

Nationellt går Moderaterna till val på att avskaffa den skatteklyfta som mellan pensionärer och arbetstagare som partiet själv skapade efter valet 2006. Nu vill man satsa sju miljarder utöver Regeringens förslag; 4,4 för att sänka skatterna och 2,6 för att underlätta att arbeta efter 65.

– Vi vill att man ska kunna jobba till 69 och att skatten ska bli lägre de sista åren. Som moderat var det efterlängtat när Ulf Kristersson gick ut med att vi vill utjämna skatteklyftan. Det gjorde man väldigt tydligt och för oss har det varit en fråga som hängt i luften. Jag tror att det beskedet kan avgöra valet, säger riksdagskandidaten Harald Hjalmarsson.

Ångrar ni att ni skapade klyftan?

– Att betala lika mycket i skatt är en rättvisefråga som betyder mer än pengarna. Min bild är att vi blev tagna på sängen. Vi sänkte pensionärsskatten fem gånger och med 16 miljarder, men när vi sänkte mer för de som arbetar trodde vi inte att det skulle vara en sådan kraft i den frågan. Jag tror att det handlar om rättvisa, säger Jan R Andersson, riksdagsman. 

"Får inte glömma bort"

Moderaterna vill även rikta sänkningarna till de äldre med lägst pensioner.

– Där ser vi att vi behöver rikta skattesänkningen och vårt förslag når samma skatt för arbetstagare och pensionärer nästa mandatperiod. Regeringen gick till val på det, men har inte levererat, anser Andersson. 

– Det finns väldigt många som har låga pensioner och det får man inte glömma bort. I Vimmerby var vi den enda paritet som gick emot höjningen av maxtaxa och det tycker jag var en felriktning. Det handlar om 100-150 kronor i månaden och finns det utrymme att sänka maxtaxan igen tycker jag att vi ska göra det, säger Marie Nicholson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt