Annons:

Flera verksamheter får kritik från Skolinspektionen

Flera av Vimmerby kommuns verksamheter inom utbildningsområdet får kritik av Skolinspektionen. Foto: Jakob Karlsson

Flera verksamheter får kritik från Skolinspektionen

Flera verksamheter inom barn- och utbildningsnämnden får kritik från Skolinspektionen för bristande kvalitetsarbete. Det handlar om förskolan, fritidshemmen, förskoleklassen och grundsärskolan.

Annons:

Skolinspektionen anser att Vimmerby kommuns kvalitetsarbete inte uppfyller lagens krav. Kommunen följer inte upp resultaten inom utbildningen och det saknas dokumentation.

Eftersom det inte finns någon analys av verksamheten vidtas inte heller nödvändiga utvecklingsåtgärder – och eftersom de inte genomförs så dokumenteras de inte heller.

Det finns heller, förstås, ingen planering av de utvecklingsåtgärder som inte finns.

Allt det anmärker Skolinspektionen på i Vimmerbys förskola, fritidshem, förskoleklass och grundsärskola.

 Ingen ovanlighet

Det ska förstås sägas att brister i det systematiska kvalitetsarbetet är den absolut vanligaste kritiken som Skolinspektionen riktar mot huvudmän runt om i landet. När det gäller förskolan ligger det på 30 procent, fritidshemmen 54 och grundsärskolan 50.

Det är mycket höga siffror och tyvärr är Vimmerby alltså inget undantag.

Däremot menar Skolinspektionen att kommunen uppfyller de övriga kraven i lagstiftningen inom alla granskade verksamheter som utöver de tre som nämns ovan även inbegriper grundskolan.

 Ska vara löst i november

Grundskolan får dock istället kritik för att elever som har rätt till modersmålsundervisning inte får det. Skolinspektionen menar att bristen på undervisning påverkar elevernas möjligheter att bli flerspråkiga och nå längre i kunskapsutvecklingen.

Skälet som kommunen uppgett är att det är svårt att rekrytera lärare i de olika språken – men oavsett orsak måste kommunen förbättra situationen.

Bristerna ska vara åtgärdade senast den 30 november.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt