Annons:

Om Aleris i Nybble inte blir av:

Tomas Peterson (M) ser en liten risk att Aleris ska välja en annan ort. Foto: Jakob Karlsson

Om Aleris i Nybble inte blir av: "Finns risk att man väljer annan ort"

Aleris tilltänkta nybyggnation i Nybble ser ut att inte bli av. Vad det istället kan bli på marken är fortfarande oklart.
– Det finns flera alternativ, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

I tisdags gick Vimmerby Tidning ut med uppgifterna om att Aleris väljer att släppa sina planer på ett nytt behandlingshem vid Nybble i utkanten av Vimmerby stad. Uppgifterna bekräftades av affärsområdeschefen Helena Wretman för samma tidning – men presskommunikatören Henrik Kennedy ville inte bekräfta uppgifterna.

– Jag vet inget konkret utan har bara andrahandsuppgifter, men jag har hört talas om att man tittar på olika alternativ och eventuellt kommer renovera den befintliga fastighet man har i stället för att bygga nytt. Det är upp till Aleris var man vill satsa och bygga, men jag tror inte någon annan tomt i Vimmerby kan bli aktuellt. Risken finns att man väljer en annan ort, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) till Dagens Vimmerby.

Ser du en stor risk för det?

– Jag tror att den är ganska liten trots allt. Man har en bra och stabil personalstyrka här i Vimmerby. Jag tror att det ska till rätt mycket för att de ska se sig om och flytta härifrån.

Området ska exploateras

Vad det i stället ska bli på marken i Nybble om Aleris – som fått ett markanvisningsavtal av kommunstyrelsen – drar sig ur är oklart. Men att området ska exploateras slår kommunledningen fast.

– Klart är att det måste bli något annat, vi kommer att jobba vidare med detaljplanen, säger han.

Vad ser du som mest sannolikt i sådana fall?

– Astrid Lindgrens Värld är intresserade av den här marken, vi har haft diskussioner med dem om det tidigare. Detaljplanen ger ju möjligheter och de andra områden är tänkta för enfamiljshus. Det är såklart också ett alternativ att det blir bostäder. ALV söker mark för att bygga personalbostäder och det här är ett utmärkt läge för det. Det kan också bli gruppboende. 

Inte troligt med förskola

Men att det ska bli förskola, som oppositionen försökt få till länge, är inte troligt. 

– Jag tror inte det. Det är ett för litet område för den storlek av förskola som vi vill bygga och det är inte där barnkullarna är som störst. Det ligger lite för långt från de centrala delarna för det också.

Det troliga är fortfarande att byggnation av något slag kan ske först 2020. 

– Detaljplanen måste bli färdig, men vi vill igång så snart som möjligt.

Vi söker Aleris för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt