Annons:

Danlid om kommunalrådet:

Magnus Danlid (C) blir förfärad över kommunalrådet Tomas Petersons (M) uttalande.

Danlid om kommunalrådet: "Blir alldeles förfärad när jag hör det"

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) menar att det inte går att säga att det blir en förlustaffär för Uven. Något som Magnus Danlid (C) inte kan förstå.
– Jag blir alldeles förfärad när jag får höra att en av våra främsta kommunpolitiker inte ser det som en förlustaffär, säger han.

Annons:

Totalt har Vimarhem betalat 3 350 000 kronor för tomten Uven 7. Tomten har köpts i två delar och det första köpet gjordes 1992. 

En oberoende utvärdering kom fram till att tomten är värd 1,6 miljoner kronor. Ändå ansåg kommunalrådet Tomas Peterson (M) att det inte handlade om någon eventuell förlustaffär.

– Tomten är bokförd till 555 000 kronor i Vimarhem, så Vimarhem gör en miljonvinst om det säljs för 1,6 miljoner kronor. Det beror på att man har skrivit ner tomten kraftigt sedan tidigare och det är för att man har insett att marknadsvärdet inte är så högt som man köpt in för det. Man har tagit höjd för det och det är både positivt och bra, säger han och fortsätter:

– Det är därför felaktigt att säga att det blir en förlust och resonera om vad de köpt in den för. Man måste resonera kring vad den är värderad till. Förlusten är redan tagen och nu står man inför en vinstsituation. 

"Blir alldeles förfärad"

Det är ett uttalande som Magnus Danlid, centerpartistisk ledamot i Vimarhems styrelse, inte kan förstå.

– Jag blir alldeles förfärad när jag får höra att en av våra främsta kommunpolitiker inte ser det som en förlustaffär. Det går att jämföra med fibern eller Krönsmon. Är inte det en förlustaffär för att det har skrivits ned sedan tidigare? Det är likadant med Uven här, vi ser på kronan vad vi har haft för utlägg på det här, säger han.

Att ha ett lågt bokfört värde på tomten var för att det skulle vara möjligt att bygga, säger Magnus Danlid.

– Det är därför man har skrivit ned värdet och har ett lägre värde. Genom en sådan nedskrivning är de pengarna inget problem, men så kan man inte heller säga som Tomas säger. Revisionsbyrån har vi haft en del inkomster på, men att säga att det inte är någon förlustaffär är att gå över gränsen.

Själva värderingen vill han inte kommentera.

– Det är en annan fråga. Men ur ett kommunkoncernperspektiv säga att det inte är någon fara att göra satsningar, för det kan vi ändå skriva ned, så går inte att säga, säger han och fortsätter:

– Min förhoppning är att man tittar på vad Vimarhem har haft för kostnader. Det här är värt mer än 1,6 miljoner kronor. Skulle vi sälja huset, revisionsbyråhuset, så skulle nog marknaden sätta ett högre värde än så på det. Det är ett centralt, stort hus – men tomtmässigt kan jag inte ifrågasätta priset.

"Undrar hur Helen ställer sig till"

Danlid säger att Centerpartiet inte vill att det här ska bli som med projektet Stören. 

– Centerpartiets uppfattning är att det är mycket tveksamt att gå in med direktsubvention av ett privat företag. Det var Centerns linje om projektet Stören också. Jag kan notera att om vi på Vimarhem skulle bebygga tomten skulle inte någon hjälpa oss. Då får vi finansiera det inom bolaget. Ska vi sälja det här privat, ska då verkligen allmännyttans hyresgäster bekosta det? Det blir en subvention av privat byggnation, som allmännyttans hyresgäster får vara med och betala. Det undrar jag hur Helen Nilsson ställer sig till.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt