Annons:

KD-politiker vill se åtgärder – efter den höga viltolycksstatistiken

Jimmy Loord (KD) vill se åtgärder efter den höga viltolycksstatistiken. Foto: Ossian Mathiasson

KD-politiker vill se åtgärder – efter den höga viltolycksstatistiken

Kalmar län slog rekord i antal viltolyckor under 2017. Även under första halvåret i år har många viltolyckor skett. Det får kristdemokraten Jimmy Loord att reagera.
– Jag konstaterar fortfarande att Kalmar län har sju mil draget viltstängsel medan Kronoberg har 23 mil. Skillnaden syns också i viltolycksstatistiken, säger han.

Annons:

Den färska statistiken visar att 28 000 viltolyckor inträffat under den första halvan av 2018. Efter de tre storstadslänen Västra Götaland, Skåne och Stockholm är Kalmar län och Värmlands län värst drabbats. 

I Kalmar län skedde 1 931 olyckor under det första halvåret, vilket visserligen är något lägre än antalet under det första halvåret 2017, som dock var ett rekordår vad gäller viltolyckor.

Nu menar riksdagskandidaten Jimmy Loord (KD) att något måste ske.

– Jag konstaterar fortfarande att Kalmar län har sju mil draget viltstängsel medan Kronoberg har 23 mil. Skillnaden syns också i viltolycksstatistiken, säger Jimmy Loord, som nu efterfrågar insatser.

"Sätt press"

I den presentation av transportplan från regeringen, som enligt Loord var en besvikelse, ser han ändå ljusglimtar vad gäller möjlighet till viltstängsel.

– Varje region i samverkan med de regionala Viltolycksråden ska utreda behov av fysiska åtgärder, det vill säga åtgärder med viltstängsel i kombination med säkra passager. För dessa åtgärder finns riktade medel för landskapsåtgärder. Medel finns i Transportplanen, men kommer inte att räcka för hela behovet i landet. Kalmar län bör vara ett prioriterat län med tanke på våra många viltolyckor, säger han. 

Han uppmanar nu ansvariga politiker i länet att sätta press i förhandlingarna för att få en stor del av kakan.

– Vi är alla överens om att behovet av viltstängsel är stort nu gäller det att skapa verkstad också, avslutar Loord.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt